torsdag 26. desember 2019

Uteblitt menstruasjon i flere måneder

Takk for at du skriver til oss i Ung. De første årene man har mensen er det normalt at den er uregelmessig. Som du ser finnes det en rekke årsaker til tap av menstruasjon , men det er ikke uvanlig at unge kvinner som deg kan miste menstruasjonen i en liten periode, uten at man finner noen årsak. Hypothyreose - nedsatt virksomhet i skjoldbruskkjertelen - kan også medføre sjelden menstruasjon.


Da har du også andre plager: du er trett, slapp, fryser lett, med andre ord: er ikke ditt gamle jeg.

Om du har denne sykdommen, som først og fremst rammer kvinner midt i livet, kan legen også diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Store mengder kaffe kan i noen tilfeller gjøre menstruasjonssyklusen kortere, men det er ikke sannsynlig at kaffe i seg selv gjør at menstruasjonen uteblir. Hvis du ikke har hatt menstruasjon på flere måneder bør du ta kontakt med lege for å finne ut hvorfor. Når er det for tidlig å teste?


Her er det en ubalanse i hormonene (ofte overvekt av de mannlige hormoner) med manglende eggløsning og derfor manglende menstruasjon. Det kommer an på testen. Aleris opplyser på sine nettsider at dersom menstruasjonen uteblir i mer enn måneder , bør du kontakte en gynekolog. En menstruasjonssyklus regnes fra 1.

Blødningene varierer i mengede og ubehag fra person til person, og det er store individuelle variasjoner både i regelmessighet og hyppighet, ifølge Helsedirektoratet. Uteblitt menstruasjon kan ha flere årsaker. Du kan ikke bli gravid etter at menstruasjonen har opphørt helt, men du bør imidlertid bruke prevensjon inntil du er helt sikker.


Hvis du har hatt ubeskyttet sex, kan menstruasjonen utebli fordi du er gravid. Vanligste årsak til uteblitt menstruasjon (bort sett fra graviditet) er tilstanden PCOS, polycystisk ovariesyndrom. Siden dette er en relativt vanlig tilstand og de aller fleste får tilbake menstruasjonen før det har gått et år er det ofte man venter med å utrede før et år er gått. Psykiske belastninger, stress eller frykten for en uønsket graviditet kan få menstruasjonen til å utebli. Er du i fertil alder bør du først og fremst ta en graviditetstest ved uteblitt menstruasjon.


Men ta gjerne en sjekk hos gynekolog, såfremt blodprøver og innvendig ultralyd ikke viser noe feil, og du uansett ikke ønsker barn, er ikke uteblitt menstruasjon farlig i det hele tatt. Ellers støtter jeg de som mener dette skyldes steriliseringen, jeg har hørt noe av det samme. At mensen er borte tyder på at kroppen er i ubalanse. Forsvunnet eller uregelmessig menstruasjon skyldes et komplekst samspill mellom flere faktorer slik som forstyrret spiseadfer lavt energiinntak eller kronisk negativ energibalanse, økt treningsvolum og økt intensitet eller psykisk stress.


I denne perioden kan østrogenverdiene være som hos en 70-åring den ene måneden og som en 17-åring den neste, sier hun. Hun forteller at dette er en prosess som tar ti og den følger sjelden noe bestemt mønster, sier hun. Per definisjon er man i klimakterie når man ikke har hatt menstruasjon på ett år.


Hvis du ikke er gravi kan en uteblitt menstruasjon indikere begynnelsen på overgangsalderen. Hvis du begynner med sporblødning etter å ikke ha menstruert i.

De fleste tenker på overgangsalderen som den perioden da de opplever fysiske endringer og plager, samt mister menstruasjonen – den såkalte. Ettersom du blir eldre, blir den mer regelmessig, frem til du kommer opp i 40-årene og begynner i overgangsalderen. Stadig flere kvinner bruker p-piller som et middel til å slippe unna mensen. Ved vanlig p-pillebruk, dager med piller og sju pillefrie, er brukersvikt grunnen til de fleste ikke-planlagte graviditetene.


Begrepet menstruasjon kommer fra det latinske ordet ’menses’, som betyr måned. Da tok man utgangspunkt i månefasene, slik at en måned utgjorde nøyaktig fire uker. Dette stemmer godt overens med gjennomsnittlengden av kvinners syklus i dag.


Denne settes vanligvis til dager fordi dette er den vanligste lengden mellom to menstruasjoner. Menstruasjon og eggløsning styres dels av hormoner fra hjernen (hypothalamus og hypofysen) og dels av hormoner fra eggstokkene. Normalt har en kvinne én eggløsning hver måned. Etter eggløsningen produserer eggstokkene hormoner (østrogen og progesteron) som virker på livmorslimhinnen og forbereder den på en eventuell graviditet.


Noen klarer knapt å vente og tror at de må være de siste i verden som får menstruasjon , mens andre synes de har fått den alt for tidlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg