mandag 16. desember 2019

Kjeveleddsdysfunksjon øvelser

Det er fort gjort å glemme at man kan trene og tøye bort kjevesmerter på samme måte som i andre deler av kroppen. Av denne grunn, vil det ikke alltid være nok å simpelthen lukke munnen, optimalisere tungeholdning og puste gjennom nesen slik som noen kanskje hevder, selv om det ofte vil føre til noe bedring. Pterygoideus’ funksjon må derfor adresseres ved å foreta øvelser for disse, samt optimalisere hvilestilling og hvordan kjeven åpnes og lukkes. Hvis symptomene nylig har oppstått og det ikke er tegn på tannslitasje kan man begynne med å redusere stressnivået og utføre øvelser med bevegelse. Ved synlige slitasjeskader på tennene kan man i tillegg behandles med en biteskinne som både beskytter tennene fra å sprekke eller å bli ødelagt samt avlaste kjeveleddet.


Kjeveleddsdysfunksjonssyndrom er en samlebetegnelse på ulike lidelser i kjeveleddet, leddets støtteapparat eller tyggemuskler. TMD (temporomandibular disease) er en vanlig forkortelse. Symptomene kan variere temmelig mye, men det er vanlig med ømme og smertefulle tyggemuskler, gape- og tyggevansker. Kjevedysfunksjon er en tilstand med smerter i kjeveleddet, tyggemuskulatur og ofte ledsagende ubehag fra ørene.


Hos Helsegruppen NEMUS kan du få hjelp med å finne årsaken og riktig behandling til smerter i kjeven. Dette kan gi smerter, problemer med å åpne eller lukke munnen, tygge og liknende. TM men enda flere opplever plager.


Kan manuell behandling kombinert med øvelser ha effekt på pasienter med kjeveleddsdysfunksjon. Et godt tips mot nakkeplager er å finne en form for generell aktivitet som aktiviserer hele kroppen, og som du trives med. Her får du noen enkle tips til øvelser som du kan gjøre.


Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i kjeven, kjevesmerter, stiv kjeve, kjeveartrose og andre relevante diagnoser. Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i kjeven og kjevesmerter. Avspenning kan være et alternativ til eller benyttes sammen med annen aktuell behandling.


Det er viktig å fortsette å trene når man blir eldre. Men hva slags type trening er mest gunstig for de ulike aldersgruppene? Alle øvelser bør gjøres i tider når du ikke har smerter. Hvis kjeven begynner å gjøre vondt mens du utfører øvelsene, stopp og hvil. Mange som har TMD har et avvik i måten leddene beveger seg, men er i stand til å lære et nytt, mer riktig posisjon.


Hensikt: I denne studien ønsket jeg å undersøke om manuellterapi ad modum Kaltenborn i kombinasjon med øvelser for postural holdningsendring og isometriske øvelser for kjeven ha effekt på smerte og aktiv kjeveåpning for pasienter med temporomandibular dysfunksjon (TMD). Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Yoga har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger.


Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet. Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Er du plaget med vondt i kjeven, klikkelyder når du gaper eller hodepine i tinningen?


Dette er plager som kan komme fra kjeven din. TMD-klinikken drives av Mats Klemsdal som har lang erfaring med utredning og behandling av kjeveplager. Forekomsten av TMD er ikke kartlagt i Norge, men trolig har rundt fem prosent av befolkningen smerter i kjeve eller ansikt. Av disse vil prosent ha forbigående symptomer og bli friske uten behandling, eller ved hjelp av enkle øvelser.


De resterende fem prosent vil trenge behandling. Kneskader - menisk Hva vil det si å ha en kneskade? I kneleddet finnes det to halvmåneformede bruskskiver som ligger fast oppå skinnebenet.


Spenn musklene (ikke så mye at det gjør vondt, men tilstrekkelig til å føle spenningen). Disse bruskskivene kalles menisker. Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) er et medisinsk oppslagsverk for leger og annet helsepersonell.


NEL oppdateres fortløpende og kvalitetssikres av nærmere 2fagpersoner fra primærhelsetjenesten, sykehusene og universitetene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg