tirsdag 17. desember 2019

Tunge løft 2 trimester

På jobben min har de sagt at ikke jeg skal løfte tungt , min mor er veldig nøye med at jeg ikke tar de tyngste tingene, og jordmor sa at siden jeg jobber på stor avd. Men min mann mener dette bare er tull, for han jobbet sammen med ei. Tunge løft- vondt i magen? Prøver å unngå tunge løft så godt jeg kan, men glemmer meg innimellom og tar noen løft på jobb eller handler alt for mye mat så bæreposene blir veeeldig tunge. Kan det være farlig for babyen når jeg løfter tungt , eller er det bare min egen rygg det går utover?


Lurer bare på en ting.

Syns alle leger sier forskjellig og leser forskjellig over alt. Jeg var hos legen min igår og så spurte jeg ang hvor tungt var for tungt. Lager middag, gjør lekser, vasker en maskin med klær og rydder vekk det som er tørt, trener. Jeg vet heller ikke fasitsvaret her, men definerer selv tunge løft som møbelløfting, tunge esker, tung bagasje etc.


Altså ting jeg ville syntes var skikkelig tungt før jeg ble gravid også og foretrukket at mannen hadde tatt for meg fordi han er en gentleman;) Løfter ellers vanlig tror jeg. Som gravid blir man ofte advart mot å løfte tungt. Men hva er et tungt løft , hvordan kan det skade og når i svangerskapet er det skadelig med tunge løft ? Vi har spurt en professor i arbeidsmedisin, en master i idrettsvitenskap og en erfaren jordmor.


Ved tunge og hyppig gjentatte løft belastes også hjerte- og karsystemet.

Løfte-, bære-, heve- og senkearbeid utføres i både stående og sittende stilling. Kartlegg og vurder arbeidet etter disse anbefalingene: Organiser arbeidet slik at ansatte helst unngår tunge løft og bæring. I år er jeg sent ute, har kun noen ordnet noen få gaver. Helt unormalt meg, jeg vil ha de fleste ferdige før desember.


I min familie er ikke dette unormalt, nesten alle handler julegaver igjennom hele året. Alle utenom ungene har generelle ønskelister som gjelder alltid. Har vi nye ønsker sier vi. Er tunge løft for gravide farlig? Sitter desperat i en knipe, og føler meg urettferdig behandlet av sjefen min.


Jeg jobber som konditor og står og går hele dagen på jobben. Jeg er nå litt over uker på vei, og har jobbet hele tiden. Om du ikke føler for å løfte like tungt som tidligere er det fornuftig å allerede nå gå ned på belastningen. Videre i svangerskapet, i andre og tredje trimester , bør du fortsette med styrketrening, spesielt om kroppen din er vant med dette fra før. Men dropp så tunge løft at du må holde buktrykket over lengre tid.


Stemmer det at det kan skje? Kjenner meg helt fin i rygg og ville helt klart ha løftet dette til vanlig (selv om jeg ikke er noe trent ). Men kan morkaka delevis ha løsnet av disse løftene, uten at jeg mer. Jeg blir fortere sliten nå enn tidligere, noe som er en omstilling når man er vant til å rekke alt :) Er det skadelig for babyen om jeg blir sliten og ikke hviler nok eller er det meg selv det går utover?


Får en del kynnere når jeg stresser på jobb, kan dette være skadelig?

Spør jordmor om fruktbarhet, graviditet, svangerskapsoppfølging, fødsel, barsel og amming. Svært varmt eller tungt arbei arbeid som inneber tunge løft , arbeid i vridde og vanskelege arbeidsstillingar, og langvarig arbeid i ståande stilling, er lite eigna for gravide. Særleg gjeld dette dei siste månadene av svangerskapet.


Hvis dere har tenkt dere av gårde på ferie, kan det være lurt å gjøre det nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg