mandag 30. desember 2019

Kognitiv test for eldre bilførere

Demens og hjerneslag er vanlige årsaker til at eldre mister førerkortet. Helsebiblioteket har samlet de viktigste dokumentene og verktøyene for å vurdere om eldre bør få beholde førerkortet. Foruten helseattesten må mange også gjennomføre en kognitiv test , noe mange har reagert på, skriver VG.


Eldre - og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har vurdert rapporten fra de to direktoratene, og blitt enige om at den kognitive testen ikke lenger skal brukes. Saken fortsetter under videoen. Dette er en betydelig forenkling for eldre bilførere , i tillegg til å frigjøre kapasitet hos fastlegene, sier eldre - og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Friske, eldre bilførere som ikke viser tegn til kognitiv svikt, skal slippe å gjennomføre unødvendige og belastende tester. Regjeringen går inn for å fjerne den obligatoriske kognitive testen for eldre sjåfører - så lenge de ikke viser tegn til kognitiv svikt. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt.


Finn laveste nettpris her. Eldre i dag er friskere enn tidligere, og de har lang erfaring med å kjøre bil. OSLO: Helsedirektoratet og Vegdirektoratet foreslo nylig at eldre bør få kjøre bil til de fyller år før de behøver en helseattest fra fastlegen for å få førerkortet. Det er viktig å tilpasse regelverket etter dagens situasjon, og vi ønsker å gi eldre bilførere en enklere hverdag. Han sier at vi nå får et system som er mindre byråkratisk.


Bilen er kjempeviktig for mange eldre , spesielt i distriktene, og det er.

Test av eldre og førerkort Mener. Aldring og Helse har forsket på kognitiv. Eldre som ønsker å fornye førerkortet etter fylte år, har frem til i dag måttet gjennom en helsetest hos fastlegen samt en såkalt kognitiv test. Om fastlegen mistenker at det kan være snakk om kognitiv svikt så blir man nødt til å ta testen, og avdekker man kognitiv svikt så vil man ikke få helseattesten.


Men at alle eldre bilførere må gjøre dette er unødvendig, og oppleves også som en generell diskriminering, belastning og stressfaktor for mange. Er du over år og stryker på den kognitive testen som er en del av den obligatoriske helseattesten for eldre , får du ikke fornyet førerkortet. En meningsløs test med liten relevans for trafikksikkerheten, mener Morten Nordby, Sverre Gran og Anders Madslien som kjemper mot det de mener er diskriminering av eldre. Syn og kognitiv funksjon blant eldre bilførere – betydning for kjøreferdighet. Problematikken rundt kognitiv test av eldre bilførere har ikke vært tema hos oss, sier Kjersti Løge.


Senterpartiet har lansert et forslag om differensierte kjørerettigheter, slik at eldre. Ut mot førerkort- test for eldre : – Nå må vi slutte å plage eldre unødvendig. Frps Sylvi Listhaug mener de kognitive helsesjekkene av eldre som vil beholde førerkortet bør skrotes. I veilederen fra Helsedirektoratet står det at leger og psykologer skal benytte de kognitive testene ut fra en samlet vurdering, inkludert opplysning om annen sykdom. Det er ikke anbefalt å benytte testene alene og rutinemessig for alle bilførere over en bestemt alder, sier Lie.


Derfor vil vi forenkle dagens regler for helseattest for eldre bilførere , sier samferdselsminister Jon Georg Dale. Dette vil gi en betydelig forenkling for eldre bilførere , i tillegg til å frigjøre kapasitet hos fastlegene, sier eldre - og folkehelseminister Åse Michaelsen. Friske eldre skal slippe kognitive tester – Vi ønsker å sørge for at eldre bilførere som ikke viser tegn til kognitiv svikt skal slippe å gjennomføre unødvendige tester.


Folk kan ha trafikkfarlige symptomer selv om kognitive tester og medisinske undersøkelser ikke påviser sikker funksjonssvikt.

Hva menes med kognitiv funksjon? Eldre med annen reversibel kognitiv svikt. Et annet aspekt er at det ikke finnes standardiserte kjøreprøver beregnet på eldre bilførere , dvs.


Skåringsverktøy innen alderspsykiatri.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg