torsdag 5. desember 2019

Stygg kropp etter fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Det er hvordan hudfolden ble rundt magen etter fødsel som er problemet.

Strekkmerkene på magen forverrer hvordan huden ser ut. Og ikke minst det å ikke ha noen synlig navle, bare en sprekk. Likte meg selv bedre med noen ekstra kg, da så magen mer normal ut, men når jeg kom ned på idealvekt igjen etter fødsel henger det bare. Like etter fødselen kjenner du kanskje ikke helt igjen din egen kropp. Gi den tid til å justere seg igjen.


Men det er ikke helt sikkert at du blir helt ”deg selv” igjen, slik du var før du fikk barn – i hvert fall ikke på en stund. Kanskje oppdager du at magemusklene ikke er helt der du trodde de var?

Da jeg sprakk opp i strekkmerker knakk jeg sammen, og jeg har aldri følt meg så stygg før! De første dagene etter fødselen kan det kjennes litt sårt og stramt nedentil. Da føles det svært behagelig med barselskyll. Bruk hånddusjen eller en kanne med grønnsåpevann. Blås gjerne tørt med hårføner.


Noen synes det er vanskelig å late vannet de første timene etter fødselen , og mange føler heller ikke behov. Du er raskt ute i tråder om mødre som forfaller fordi de kler seg i joggebukse hjemme eller drister seg utendørs uten sminke, tråder om barn hvis oppførsel er ute av kontroll og tråder om hvordan kroppen blir ødelagt etter fødsler. Jeg mistenker en ganske åpenbar misunnelse fra din side. Har du én favorittøvelse som du gjør hele tiden, vil treningseffekten reduseres fordi kroppen blir vant til den.


Tren med mest mulig variasjon, det er et godt treningsprinsipp, anbefaler hun. Jordmor Christina Nordkvelde synes ikke mødre i permisjon skal ha for stort fokus på kropp og det å se bra ut fort etter fødselen. Etter en fødsel er det mange som er ivrige på å komme i gang med trening for å få tilbake den kroppen de hadde før de ble gravide.


Dessverre er det ikke slik at kroppen straks finner tilbake til denne formen av seg selv, og slett ikke i løpet av de første ukene. Vondt i stingene Mange kvinner blir sydd nedentil etter fødsel , fordi de får rifter. Du som har fått barn, bør få et hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreise.


Du får besøk av helsesykepleier den syvende til tiende dag etter fødselen.

Helsestasjonen gir også tilbud om oppfølging av barnet for å forebygge sykdom. Dette skal skje etter et fast program. Etter fødselen er omsorg for det nyfødte barnet viktig. Samtidig kan nybakte foreldre oppleve nye utfordringer med søvn, amming og som par. Endelig en rynkekrem som virker.


Etter siste fødsel fikk jeg prolaps i livmoren så jeg kan ikke trene før bekkenbunnen er sterkere. Eventuelt etter operasjon. Det blir ikke evaluert før det er godt over ett år etter fødsel siden kroppen enda kan fikse det selv eller deler av det selv. Men om jeg hadde tatt sit ups eller en løpetur er vel helt ærlig ikke helt sannsynlig. Under en graviditet gjennomgår kroppen store fysiske og psykiske forandringer.


Når du har mistet et barn ved fødsel , kan kroppslige forandringer bli spesielt krevende. I tillegg kompenserer det å ha et jernrikt kosthold for all blødning etter fødselen , samt hjelper med å helbrede de mulige sårene. For å vite hvor lang tid det tar for kroppen å komme seg etter fødselen , er det viktig å vite hvordan den første fasen av barselperioden gikk. Under svangerskapet har kvinnens kropp blitt bombardert med hormoner, og dette er selvsagt også helt nødvendig. Hos noen kan imidlertid svangerskapsplagene henge igjen i tiden etter fødselen , og da kan det ta uker, måneder eller ett år før kroppen klarer å komme seg igjen, sier jordmor hos Jordmornytt, Victoria Hodt.


Barseltiden er de første seks ukene etter fødselen. I denne perioden skjer det store endringer i kroppen etter det avsluttede svangerskapet og fødselen. Blant annet kan den fødende kvinnen oppleve feberepisoder.


Slik episoder er som regel kortvarige og gir få eller ingen plager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg