onsdag 15. oktober 2014

Ekstra oppfølging i svangerskapet overvekt

Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. Siden overvekt og fedme generelt sett ofte fører til mer plager underveis i svangerskapet og ved fødselen, er det viktig at den gravide blir observant på dette. Kanskje dette kan motivere kvinnen til å ha et mer aktivt fokus på forebyggende tiltak under graviditeten, forteller overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet Tore Henriksen. Svangerskap er en periode der kvinner synes spesielt motivert og mottagelig for informasjon og oppfølging av overvekt og fedme. Sunnere kosthold og økt aktivitet gir så langt vi vet ikke uheldige utfall for svangerskapet.


SLANK DEG FØR SVANGERSKAPET.

Det er vanlig å legge på seg i gjennomsnitt kilo i løpet av et svangerskap. Disse kiloene er et energilager til bruk ved amming av barnet. Som regel forsvinner de ekstra kiloene i løpet av ammeperioden, selv om de for noen kvinner vil sitte hardere og krever flere tiltak for å bli kvitt. Fødselslege om overvekt i svangerskapet : - Like stor risiko som å røyke. De får ekstra oppfølging på en spesialenhet, og det krever litt mer arbeid og oppfølging ,. Forholdene vil trolig være lik i Norge, og i artikkelen Ernæring, vekt og svangerskap i Tidsskrift for den norske legeforening, skriver forfatter Tore Henriksen at overvekt og fedme blant kvinner i fertil alder har økt - ganger i løpet av en generasjon i Norge.


Dersom det er andre risikofaktorer til stede som eksempelvis høy alder eller røyking hos mor, kan tettere oppfølging i svangerskapet være nødvendig. Vektøkning i svangerskapet påvirket i seg selv risikoen for overvekt hos barnet – uansett mors vekt før hun ble gravid. Funnene kan bety at overernæring av fosteret gjennom mors vekt og vektøkning øker risikoen for senere overvekt , og at økende forekomst av overvekt hos kvinner kan forsterke epidemien i neste ledd.

Som gravid spiser du for to, men ikke for to voksne. Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive brød med pålegg, et glass skummet melk og et eple. Riktig kost under svangerskap er det som vi alle kjenner som sunn kost.


Det anbefales å holde en regelmessig måltidsrytme med 3-måltider. Dette medfører mindre. Svangerskap er ei periode der kvinner synast å vere særleg motivert og mottakeleg for informasjon og oppfølging av overvekt og fedme.


Sunnare kosthald og auka aktivitet gjer så langt vi veit ikkje uheldige utfall for svangerskapet. Behandling og oppfølging i svangerskapet Gravide kvinner med diabetes følges under hele svangerskapet av et eget team med spesialkompetanse, vanligvis på et sentral- eller regionssykehus. Du vurderes av fødselslege, jordmor, indremedisiner og øyelege. For at du skal ha det bra under svangerskapet , vil du som gravid få tilbud om åtte gratis konsultasjoner hos lege eller jordmor, også kalt svangerskapskontroller. Det er godt dokumentert at overvekt medfører økt risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel.


Disse kvinnene må få nødvendig informasjon tidlig i svangerskapet - helst før svangerskapet , for å redusere risikoen for ko. Men med din lille overvekt , ville jeg ikke vært så veldig bekymret. Jeg vet jo ikke hvor mye overvektig du er, du sier jo ikke hvor høy du er. Det er viktig for jordmor å vite noe om på hvilket tidspunkt etter operasjonen kvinnen ble gravi da det kan få konsekvenser for hvilken oppfølging kvinnen har behov for. Aleris overvektsklinikk anbefaler å vente i to år etter operasjon før en blir gravi slik at en oppnår stabil vekt før svangerskap (15).


Nå antyder musestudier at moras høye vekt kan omprogrammere forbrenningen til barnet. Du bør generelt ikke slanke deg når du er gravi men er du klart overvektig bør du derimot gjøre en innsats for å hindre for mye vektoppgang under svangerskapet , sier spesialist i allmennmedisin og medlem i nasjonalt fagråd for svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorgen, Kari Løvendahl Mogstad. Overvekt i svangerskapet kan gi barn med fedme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg