onsdag 8. oktober 2014

Røyking nyfødt

Utviklingen av barnets pustekontroll blir svekket og forsinket, noe som gjør spedbarnet sårbart for kjente risikofaktorer for sykdom og død. Utvikling og modning av spedbarnets pustekontroll skjer i hovedsak de to første månedene. Røyking , snus og amming. Men klarer du ikke å slutte helt, er det best om du kutter ned så mye som mulig, og at du ammer FØR du tar en snus eller røyk.


Foreldrenes røyking skader barnas lunger (VG Nett) En ny internasjonal undersøkelse bekrefter at barn som blir utsatt for sigarettrøyk før og etter fødselen, får svekket lungefunksjon. Avhengighet er også et mønster eller en vane. Det betyr for eksempel at du forbinder røyken eller snusen med ulike situasjoner du er i. Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. Men ikke dersom det er under minusgrader eller sterk vind.


Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol. Bruk myggnett om sommeren og høsten. Hva som er normal størrelse for en nyfødt , er helt individuelt. Gjennomsnittsvekten hos norske nyfødte er kilo, men det er helt normalt at en nyfødt kan veie både mer og mindre, sier jordmor Marie Svedberg ved Klinikk for alle Majorstua.


Når man snakker om normal størrelse på babyer, defineres det stort sett ut fra fødselsvekt. Madrassen skal heller ikke være for myk eller ha sprekker. Barnets madrass er en viktig del av sovemiljøet, og bør derfor velges med omhu.


Høy blodprosent betyr økt mengde røde blodlegemer i blodet. Mange sykdommer kan medføre nedsatt oksygentilførsel til vevet, noe som stimulerer til økt produksjon av røde blodlegemer og økt blodprosent. Det kalles på fagspråket polycytemi.


Det er normalt at et nyfødt barn taper inntil av kroppsvekten de første 3-levedagene, altså i løpet av den tiden dere er på sykehuset. Fullbårne barn begynner vanligvis å legge på seg igjen ved fjerde eller femte levedag. Hos for tidlig fødte barn kan det ta lengre tid før vektkurven begynner å gå oppover. Les mer om amming, hvor ofte du bør amme, hvor lenge, hvordan oppbevare morsmelk, nattamming, økedager, se info om amming på flere språk m. RISIKO: Snus fgrigjør gjerne større mengder nikotin i blodbanen enn røyking. En omfattende svensk studie slår fast at snusbruk under graviditeten har flere mulige negative konsekvenser for.


Amming kan være fint og praktisk, men det kan også oppleves vanskelig og overveldende, spesielt i begynnelsen. Her finner du informasjon om vanlige utfordringer, og hvilke løsninger som finnes. Resultatet blir at nikotinet fra første øyeblikk skaper et varig minne om at røyking er noe godt som bør gjentas.


Nikotinavhengigheten kommer allerede etter et par sigaretter før man begynner å røyke daglig. Forsøk på mus har vist at antallet bindingssteder for nikotin i hjernen øker allerede etter den andre dosen med nikotin. I tillegg til å kunne gjøre det vanskeligere å innlede et svangerskap (redusert fertilitet), kan røyking under graviditet, ved amming og røyking inne være skadelig for barna. Når det nyfødte barnet ikke lenger får nikotin gjennom blodet, reagerer det på omtrent samme måte som når nyfødt ikke få den vante dosen av kokain eller heroin, skriver det danske bladet. Hjerneskader som påvises med økt hyppighet hos for tidlig fødte barn Hjerneblødninger Germinal matrix-intraventrikulær blødning (GMH-IVH) er vanligste årsak til intrakraniell blødning hos premature barn (8).


Man antar at blødningen oppstår i germinale matrix (GM) i bunnen av sideventriklene (8). De faktorene man selv kan gjøre noe med er livsstilavhengige, slik som røyking , usunn ernæring, overvekt og fysisk inaktivitet. Spesielt hvis man kommer fra en familie med mye hjerte-kar-sykdom, er god kontroll på risikofaktorene av stor betydning for å unngå fremtidig hjerneslag.


Unngå røyking i hjemmet og i nærheten av barnet. Skap faste og gode rutiner, og sørg for ro rundt barnet. Ved å kose seg med barnet i de gode periodene på dagen, opplever mange foreldre at det er enklere å komme igjennom gråteperiodene.


Sprinkelsengbeskyttere selges i de aller fleste babybutikker, både i Norge og resten av verden. Nå advarer American Academy of Pediatric, som består av 64. Det sosiale er viktig for livskvaliteten blant mennesker dømt til soning eller behandling Innsatte med ubehandlete psykiske lidelser har lavere livskvalitet enn innsatte uten psykiske lidelser og lavere livskvalitet enn personer dømt til psykiatrisk behandling, viser en ny oversikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg