fredag 10. oktober 2014

Når søke permisjon

Innloggede tjenester. Med MinID kan du sende meldekort, bruke arbeidstjenestene, sjekke utbetalinger m. Med BankI BankID på mobil, Buypass eller Commfides kan du i tillegg søke om ytelser, skrive til NAV og motta meldinger fra NAV. Enkelte permisjoner blir direkte avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker eller følger av tariffavtaler. Begrepsmessig må permisjon holdes adskilt fra permittering – som er når arbeidsgiver midlertidig løser arbeidstaker fra arbeidsplikten på grunn av f eks økonomiske problemer i virksomheten. Permisjon eller permittering?


Når søke permisjon

Fra nyttår kan du se frem til mindre papirmølle når du skal søke om foreldrepermisjon og foreldrepenger. I andre tilfeller plikter arbeidsgiver å dekke. Arbeidstaker har i gitte tilfeller lovfestet rett til permisjon. Dette er noe annet enn arbeidsgivers rett til i visse tilfeller å permittere arbeidstaker. Du bør likevel sjekke saksbehandlingstiden i ditt fylke for å se når søknaden bør sendes inn.


Det finnes en side på NAV. Med delvis permisjon kan du kombinere permisjon og arbeid ved å jobbe deltid samtidig som du har permisjon. Fordi du ikke tar permisjon på helti blir permisjonstiden lengre. Med søknaden din må vi ha terminbekreftelse fra lege eller jordmor som er datert i 26. Nå er det mulig jeg tar feil, og at det er måneder også når du søker om ett år (jeg finner ikke igjen hvor jeg leste om dette akkurat nå ). Kanskje også en idé å snakke med tillitsvalgt?


Når søke permisjon

Du får ikke søkt før etter svangerskapsuke - har akkurat søkt så stemmer ikke nå i allefall. Far å mor kan søke på samme skjema - etter de nye skjemaene de har laget nå. Hvis det oppstår forhold som gjør at du må ta et opphold i studiene etter at søknadsfristen for permisjon er gått ut, blir du likevel regnet. Når kan jeg få permisjon ? Du er selv ansvarlig for å melde fra om når du kommer tilbake til studiet innen fastsatte frister som gjelder for ditt fakultet.


Dessuten gjelder retten til permisjon i alle tilfeller når det ytes omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger fra folketrygden. Har barnet kronisk sykdom, langvarig sykdom eller er barnet funksjonshemmet, har arbeidstaker rett til permisjon i inntil dager hvert kalenderår, til og med det kalenderår barnet fyller år. Dersom du ønsker å vente med å ta ut foreldrepenger, kan du søke om utsettelse. Søknaden må leveres NAV på forhånd. Hvis far skal vente med sin permisjon pga for eksempel ferie eller ulønnet permisjon må han søke om utsettelse før mor er ferdig med sin permisjon.


Mange har mistet retten fordi man ikke har søkt om utsettelse i tide. Du må selv søke om AAP. Hos NAV kan du søke tidligst i uke tror jeg. På arbeidplassen din har de nok egne regler for når du må søke. Hos oss var det uker før permisjonsstart.


Men jeg ga beskjed til min nærmeste leder ganske tidlig slik at vi fikk en lang overgangsfase med den som skulle ta over mine prosjekter. Rettigheter i permisjonsperioden. Dersom en student ønsker å ta enkelteksamener i sin permisjonsti må det betales semesteravgift for det aktuelle semesteret. Du kan søke om permisjon hele året.


Når søke permisjon

Dette er bare et varsel, og ikke en feilmelding eller stoppmelding. Du tar permisjon tidligere enn tre uker før forventet fødsel fordi du har termin innen to måneder etter at utdanningen startet. Denne regelen praktiseres strengt, to måneder og én dag er for mye. Hvis du har permisjon fra semesterstart og har søkt om foreldrestipen blir ikke pengene utbetalt før søknaden om foreldrestipend er behandlet. Men selv om ekstra tid hjemme med barnet vil være uvurderlig for de aller fleste, er det nå slik at ulønnet permisjon har sin pris utover tapt lønn.


Ulønnet permisjon i mer enn dager kan påvirke retten din til blant annet sykepenger og pleiepenger, sier Folkvord. Man får altså rett til fri fra arbeidet, men enten må dette finansieres gjennom tygeytelser, eller man må bekoste permisjonen selv. I tillegg til de vanlige reglene om dagpenger, gjelder noen egne regler for deg som er permittert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg