mandag 13. oktober 2014

Influensa stiv nakke

Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Stiv og vond nakke relateres ofte til inaktivitet.


Stiv nakke gir også ofte hodepine og svimmelhet.

Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Det at du har en stressende jobb kan godt være en av årsakene til at du blir stiv i nakken. Dovnende bein og armer skjer når nervene blir klemt av midlertidig.


Hvis du sitter mye i ro kan dette godt være årsaken. I nakken er det mange nervetråder og nakken er derfor lett utsatt for smerter ved skade eller sykdom. Nakkesmerter kan være akutte eller kroniske.

Akutte nakkesmerter blir ofte bedre etter noen dager før de forsvinner helt etter omrent en uke. De fleste av oss opplever flere episoder med akutte nakkesmerter i løpet av livet. Hjernehinnebetennelse, som er en alvorlig tilstan vil gi smerter og stivhet i nakken, feber og ofte luftveissymptomer.


Men slik du beskriver din situasjon så virker dette så fredelig og udramatisk at jeg ikke vil tenke i slike retninger for ditt vedkommende. Det er bare på høyresiden, nakken, hodepinen og øyet. Hodepinen er så intens at jeg er svimmel og er avhengig av smertestillende, noe jeg aldri ellers bruker. Begynner å bli bekymret.


Kan dette være hjernehinnebetennelse? Er ikke kvalm eller har noe utslett. Dette er noe som er helt normalt og kan være utløst av blant annet stress, statisk og ensidig arbei gal liggestilling eller langvarige påkjenninger. En slik tilstand er ofte forbigående og for de fleste medfører ikke dette noen helseproblemer.


De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Har du smerter i nakken? Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Man kan også ha en lettere influensa som går raskt over og minner mer om en forkjølelse.


Uansett er regelen at man ikke bør presse seg - men lytte til de signalene kroppen gir, sier hun.

Smerter i hodet og nakkeområdet er svært vanlig. Kvinner plages tre ganger så ofte som menn av alle de vanligste typene hodepine som migrene, spenningshodepine og cervikogen hodepine (hodepine på grunn av nakken). Men nå begynner det å komme seg.


Legene vil nok peke på skiveforskyvning (protrusjon) som årsak, men fra andre hold nevnes det låsing i fasettleddene eller bueleddene. Den vanligste årsaken til akutt nakkesmerte ser ut til å være sovestillingen. En våkner da ofte med stiv nakke. En ubekvem stilling om natten har fått skiven til å pose ut og dermed gitt låsing i en. Problemer med nakkeplage oppstår når de er vedvarende over lengre tid.


En nakke som er stiv og smertefull over lengre tid kan føre til det som vi kaller følgeplager. Med følgeplager mener vi gradvis forverring med økende stivhet og smerter i nakke , nakkehodepiner, spenningshodepiner og for enkelte også svimmelhet. Vet ikke hvordan jeg skal forklare dette på best mulig måte. Men jeg sliter med stiv nakke , stive skuldre og ømme punkter mellom skulderbladene.


Når det er som verst, så føles det ut som om jeg har skikkelig influensa. Jeg har trodd det er pga. Tilbakevendende smerteperioder er vanlig helt fra 20-årsalderen. I England fant man blant kvinnelige sykepleiere at prosent hadde hatt minst én episode med nakke - eller skuldersmerter over en periode på måneder, og den sterkeste indikatoren for å få slike smerter var tidligere plager.


Fakta om influensa Hva er influensa ? Sykdommen varer normalt i 3-dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-uker etterpå. Influensa er en virussykdom som er mest aktiv om vinteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg