onsdag 11. september 2019

Gravid arbeidstaker

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Undersøkingar av kvinner med nattarbeid viste at dei gjennomsnittleg fekk mindre søvn per døgn enn kvinner med arbeid på dagtid.


Gravide treng mykje søvn. Nattarbeid er ei belastning både for menn og kvinner, men gravide er særleg utsette for å få problem med slikt arbeid. SINTEF har beregnet gjennomsnittlig kostnad per sykefraværsdag til ca.


Ofte er det mangel på tilrettelegging som gjør at den gravide er sykemeldt. Når en arbeidstaker er gravid , plikter arbeidsgiver å sørge for at arbeidstakeren ikke blir utsatt for skadelig påvirkning ved å sørge for nødvendig tilrettelegging, eventuelt omplassering. Den gravide har plikt å ta annet og bedre egnet arbeid som arbeidsgiver tilbyr i bytte for et arbeid som kan være skadelig i forbindelse med. Det var ingen klare helsemessige årsaker til økningen, men jordmødre og annet helsepersonell erfarte at gravide var mer engstelige enn før. Mange var engstelige på grunn av ting de kom over på internett og i dagspressen.


Mange av disse dagene kunne trolig vært unngått med bedre tilrettelegging av arbeidsforholdene. I en del arbeidssituasjoner må det tas mer hensyn i arbeidet under svangerskapet enn ellers. Et trygt arbeidsmiljø for den gravide og det ufødte barnet kan ofte oppnås ved tilrettelegging av arbeidet. I Norge er det vanligere å være i jobb når man er gravid , enn i mange andre land. Omtrent prosent av gravide er yrkesaktive.


Dette skyldes i hovedsak et tydelig og ivaretakende lovverk og svært gode sosiale ordninger når det gjelder sykdom, svangerskap og fødsel. Dersom det er slik risiko skal arbeidsgiver sørge for nødvendig tilrettelegging eller eventuelt omplassering for kvinnen. Hensikten med prosedyren er å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og forebygge helseskader ved håndtering av cytostatika. Prosedyren omfatter gravide , ammende og arbeidstaker med legeattest som arbeider på avdeling hvor cytostatika håndteres. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Etter arbeidsmiljøloven paragraf 15-kan arbeidstaker som er gravid (.) ikke av den grunn sies opp. Oppsigelse som finner sted i denne perioden, skal anses å ha sin grunn i dette forhold dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Arbeidsmiljøloven oppstiller et særlig vern mot oppsigelse av gravide arbeidstakere. Det finnes som oftest flere ting man kan gjøre for å tilrettelegge arbeidet når du er gravid.


Med tilrettelegging halveres sykefraværet hos gravide. Jeg er gravid , har ikke penger til å flytte ut. Kan arbeidstaker ta tilbake fordeler jeg gikk, da jeg jobbet? Har arbeidstaker rett på tillegg for arbeid på helligdager?


Hverken i en ansettelsesprosess eller senere i arbeidsforholdet. Arbeidstaker har heller ingen plikt til å svare på spørsmål om familiesituasjonen sin. Det er den enkelte arbeidstaker som må føle på når man mener tidspunktet for å fortelle lederen sin om graviditeten, er best.


Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg