tirsdag 17. september 2019

Oppkast barn om natten

Hvorfor blir det verre? Fakta om oppkast hos barn. Dette skyldes at de puster med magen. Ut over mageinfeksjoner kan oppkast blant annet skyldes: Barnet har spist noe det ikke tåler (eventuelt på grunn av allergi og overfølsomhet) Bakterier fra maten (matforgiftning). Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert.


Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.

De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Omgangssyke forårsaket av virus (viral gastroenteritt) er normalt selvbegrensende og går over i løpet av få dager, men kan raskt føre til dehydrering om man ikke er påpasselig, noe som potensielt kan være farlig, særlig for barn. Kvalme og oppkast forårsaket av bakterier (bakteriell gastroenteritt) vil ofte kunne gi mer alvorlig sykdom.


Da får det litt væske, men ikke så mye at det provoserer frem oppkast. Magesmerter kan være ledsaget av anoreksi, kvalme og oppkast og eventuelt også obstipasjon eller muskulær defens. Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien. Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende.


Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle.

Om barn fra barnehagealder og oppover klager over smerter i magen, anbefaler helsesøsteren å være obs på både nedsatt allmenntilstand og endret avføringsmønster. Magen er en symptombærer for veldig mye. Hvis smertene vedvarer må man begynne å nøste litt, og søke legehjelp om plagene ikke gir seg, sier hun. Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn.


Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.


Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Barnemark, også kalt småmark eller oxyuris, er infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tykktarmen. Mennesket er den eneste verten, og en person smittet med barnemark kan huse fra noen få til flere hundre mark. Selv om oppkast i mange tilfeller ikke trenger å være alvorlig, oppfordrer Bunæs foreldre å ta kontakt med helsepersonell i enkelte tilfeller.


Det er en liten gulhvit mark. Barn som kaster opp over et døgn, nyfødte som kaster opp eller hvis barnet begynner å kaste opp som en akutt forverring i en sykdomsperiode bør lege kontaktes. Smertefulle symptomer oppstår hovedsakelig om kvelden og om natten , noe som skaper problemer med søvn. En dempet hoste med oppkast om morgenen eller på gata indikerer en forverring av kronisk bronkitt.


Alvorlig hosting før oppkast. Et slikt symptom som en sterk hoste før oppkast kan forekomme hos både voksne og barn.

Astma kan vise seg som langvarig hoste. Virusutløst luftveisinfeksjon kan hos noen barn feiltolkes som astma. Allergi kan også gi tilsvarende. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma, eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma.


Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter. Derfor er det viktig å kjenne igjen ulike tegn på puste­besvær og vite hva du kan gjøre for barnet ditt. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim.


Mange pasienter kaller det diaré når de går ofte på do, selv om de ikke får tømt seg skikkelig. Men dette er jo egentlig en form for forstoppelse, og spesielt vanlig hos personer med irritabel tarm-syndrom. For å vurdere avføringen må legen spørre om både mengde, konsistens og hyppighet, sier Valeur.


Voksne individer måler 8-mm x mm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg