torsdag 12. september 2019

Hva er etikk

I dagligtalen er det vanlig å bruke ordene moral og etikk om hverandre. I filosofien pleier man å skille mellom de to ved å si at ”moral” betegner våre internaliserte og institusjonaliserte oppfatninger av hvordan vi bør handle, mens etikk betegner refleksjon over moralen eller teorier om hva moral er. Iblant er det vanskelig å vite hva som er rett å gjøre. Hvis du må velge én løsning ut fra flere mulige, kan etikken være til hjelp.


Den kan gi begrunnelse for hvorfor du bør gjøre det ene eller det andre. Dersom man sier at noe er uetisk eller umoralsk, mener man at det er i strid med visse moralnormer.

ETIKK er en klok og kunnskapsrik introduksjon til etikkens grunnleggende spørsmål. Det finnes flere ulike etiske teorier og modeller. De er basert på ulike prinsipper og kan ha ulikt syn på hva som er viktig og uviktig. Anvendt etikk og metaetikk. Mange bruker ordet om hverdandre som om det skulle være synonymer, men det er likevel en liten nyanse i definisjonen av disse begrepene.


Ordet etikk kommer av det greske ordet ethos, som betyr skikk og vane. Ofte har mennesker ulike meninger om hva som er riktig og galt. Både livssyn, verdier og kultur påvirker oss.

Hva som er riktig og galt, endrer seg også over tid. Våre besteforeldre hadde andre regler enn vi har. For å forstå hva et etisk dilemma kan være, er det greit å ha bakgrunnskunnskapen om etikk på plass først. Læren om moral, et fag.


Et etisk dilemma kan for eksempel være der man i utgangspunktet har taushetsplikt, men det er fare for liv og helse for brukeren, og man må vike fra prinsippet og kontakte. Det første er riktig uansett om ÷ betyr subtraksjon eller divisjon. Det siste er bare riktig dersom ÷ betegner. Den teologiske etikken er nært knyttet til den allmenne og den filosofiske etikken , både i innhold og metode. De ti bud i Det gamle testamente har gjennom store deler av kristendommens historie blitt sett på som en sammenfatning av en felles etikk for alle mennesker.


I motsetning til normativ etikk som tar for seg generelle moralske regler og retningslinjer, tar anvendt etikk for seg hva som er rett og galt i forhold til en konkret sak. Veldig enkelt kan man si at fag handler om hva som er sant eller riktig basert på for eksempel forskning eller normer man er enige om i profesjonen. Har du spørsmål eller saker som bør diskuteres? Rådet for Sykepleieetikk er et uavhengig organ i NSF, som alle kan ta kontakt med. Fagområdet retter særlig oppmerksomhet mot barnehagens samfunnsmandat og verdigrunnlag i et samfunn preget av livssynsmangfold.


Senter for medisinsk etikks arbeid med praktisk etikkarbeid i helsetjenesten er finansiert av Helsedirektoratet. Gjennom undervisning, veiledning og forskning søker vi å styrke etikkompetanse og etisk bevissthet i helsetjenestene, for å bidra til at pasienter og pårørende blir godt ivaretatt. Ja det kan den være.


Yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere beskriver sider av praksis som ikke kan lovbestemmes.

I utøvelse av sykepleie kan både fag og etikk krenkes uten at det juridisk benevnes som uforsvarlig praksis. Etikken favner videre enn jussen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg