torsdag 12. september 2019

Sjekke graviditet hos lege

Det er ikke nødvendig å kontakte lege eller jordmor for å bekrefte graviditeten. Hjemmetesten er like sikker som den legen kan tilby. Ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig. Du bør få timeavtale innen en uke.


Du velger selv om du vil foreta kontrollene hos lege eller jordmor. Hvis du skal ta en graviditetstest hos legen koster det noe, sannsynligvis noe mindre enn en konsultasjon.

Men du kan ta graviditetstest hos helsesøster eller ved helsestasjon for ungdom. En graviditetstest koster ca 10- på apoteket. Abort er gratis i Norge, heldigvis. Hvordan gjør de det? Innvendig UL eller bare urintest?


Da vi var prøvende testet han først hos legen , men han ser ikke det de gjorde på rikshospitalet, så han var gjennom nok en test der inne. Fastlegen vår sa at han ser kun om det er liv i de, han ser ikke selve kvaliteten på de. Egentlig krever det at dere skal ha prøvd i ett års tid.

Testen dere allerede har tatt hjemme er like sikker som den legen har å tilby. Dere bør likevel ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskontroll. Den finner vanligvis sted mellom uke og 12. Kan hjemmetestene vise feil resultat? Og når er sjansen størst for at resultatet er riktig?


Enten man har ventet på graviditeten med lengsel, eller først får mistanke om at noe er på gang når menstruasjonen blir borte og brystene føles ømme, er det som regel hjemmetesten nervøse kvinner tyr til. Man får en atferd der man er redd og overtolker symptomene sine – alle slags normale symptomer og plager kan tolkes som potensielt alvorlig sykdom, og man får da et behov for å sjekke det opp hos lege – ofte med spørsmål om henvisning til spesialundersøkelser, røntgen og lignende, sier Hunskår. Det kan være aktuelt å ta klamydiaprøve hos de under år, men dette kan en sjekke med en urinprøve. Legen går deretter gjennom svaret på urinprøve, vekt og blodtrykk, og sammen med evt symptomer og evt hevelser i bena gjør legen seg opp et inntrykk av om alt forløper som normalt.


Dersom du ikke allerede tar folat, bør du straks starte å bruke et slikt tilskudd daglig de første månedene av svangerskapet. Hos kvinner undersøkes dessuten bryst og det tas gynekologiske celleprøver. For menn vil det bli foretatt en sjekk av prostata og testikler, sier han.


Det er også lurt å få legen eller en sykepleier til å måle blodtrykk samt å sjekke vekt, livvidde og BMI. Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Har legen min rett, eller bruke jeg bare sjekke meg hos psykolog?


Kan man sjekke seg hos lege for melkeallergi?

Jeg er bekymret for helsen min, og tørr ikke sjekke meg hos lege. Har kjent på en større kul inni brystet, bør jeg sjekke det hos. Har hørt det går an å ta blodprøve for å sjekke om man har eggløsning. Stemmer det, og er det noen her som har gjort det? Denne syklusen, når alt er i gang igjen grunnet primolutkur, så ser det no.


Dette har stor nytteverdi. Alle kvinner som har symptomer på at noe er galt med underlivet, skal ta kontakt med lege og få det undersøkt – uansett alder. Du bestiller time hos legen din. Kontakt legen og bestill time. Du trenger ikke bekymre deg selv om du opplever visse synsproblemer - de fleste forandringene skjer naturlig og forsvinner av seg selv etter graviditeten.


Vår optiker henviser deg til lege dersom det er nødvendig. Les også om hva som skjer uke for uke. I et normalt svangerskap vil kontroll foregå hos fastlege, jordmor eller på helsestasjon.


Dere kan selv velge om dere ønsker oppfølging av både lege og jordmor. Svangerskapskontrollene er gratis. Ved mistanke om en øyesykdom, skal man oppsøke en lege , som videre kan henvise til øyelege om det er nødvendig, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.


Det finnes også en lang rekke sykdommer, som kan gir symptomer fra øynene, selv om årsaken sitter et annet sted i kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg