mandag 9. september 2019

Midd utslett

Midd er en vesentlig faktor for utvikling av allergi, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver ved Norges astma og allergiforbun NAAF. Rådet for å redusere en eventuell middplage er blant annet å holde soverommet mest mulig fritt for støv, og vaske sengetøyet på grader minst hver 14. Midd skiller seg fra insektene ved at kroppen mangler hode, følehorn og oftest øyne.


Voksne midd har fire par ben og ingen vinger. Utviklingsstadiene er egg og unger som ligner de voksne.

Fjerne levende midd og egg. Til dette brukes reseptfrie legemidler som smøres på huden og som dreper skabbmidd. Alle i husstanden, og andre som kan være smittet ved kroppskontakt, bør behandles samtidig selv om de ikke klør eller har utslett. Barn under år og spedbarn bør alltid behandles av lege.


Forebygge at andre blir smittet. Midd er vanligst i områder der luftfuktigheten er høy. Midd lever av hudrester, og trives først og fremst på soverommet der klimaet er gunstig og det finnes mye føde 1.

Men midd i sengen er ikke et tegn på dårlig hygiene eller manglende rengjøring, bare dårlig ventilasjon eller høy luftfuktighet. Forekomsten av midd vil variere både med årstid og klima. Det er mer vanlig med middallergi i kysstrøk enn i et tørrere innlandsstrøk. I vår del av verden vil antall midd avta utover høsten. Nivået av middallergen i støv vil imidlertid være høyt fram til januar måned fordi døde midd og middrester fortsatt vil ha allergene egenskaper.


Det kalles også norsk skabb. Personer med skorpeskabb har tykke skorper i huden som inneholder et stort antall midd og egg, de er svært smittsomme og kan spre smitten både ved direkte hud-mot-hud kontakt og hvis andre har kontakt med deres klær, sengetøy og møbler. De har ofte ikke de vanlige symptomene på skabb som utslett eller kløe. Det er det samme stoffet som gir utslett eller eksem hvis reaksjonen viser seg på huden. Tendensen til overfølsomhet og allergi er ofte arvelig.


I motsetning til pollen har vi støvmidd i omgivelsene hele året rundt. Derfor sier man at støvmiddallergi er en såkalt helårsallergi. Et annet kjennetegn er utslett som ser ut som små innsektstikk eller småsår. Dersom du klør på utslettet, kan du få skorpebelagte sår.


Du kan klø over hele kroppen, men voksne får som oftest bare utslett på noen få steder. Barn får oftere utslett over større deler av kroppen.

Hva er utslett med kløe? Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Middallergi er en type luftveisallergi som kan gi symptomer som tett og rennende nese. Midden finnes typisk i sengetøy.


Ved middallergi er det viktig å redusere kontakten med midd. Den har sex i utkanten av hårsekker og svetteporer på huden din, der hunnen en halv dag senere gjemmer eggene sine. To-tre dager etter parring, er nye midd klar til å leve livet sitt på deg. Les også: 5bitt på en natt.


Midd er et lite og usynlig edderkoppdyr med åtte bein, og er i slekt med flåtten. Størrelsen er til millimeter. Eldre beboere i helseinstitusjoner kan være særlig utsatt for denne varianten. På grunn av det store antall midd vil smittefaren være betydelig større enn ved vanlig skabb. Midd som kommer bort fra verten sin kan overleve et døgn eller to ved romtemperatur på °C og relativ luftfuktighet på 40–.


I Norge er det funnet 8arter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg