onsdag 22. juni 2016

Gastroenteritt uten oppkast

Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke. Smitte under utenlandsopphold.

Se også soppforgiftning og blåskjellforgiftning. Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.


Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer. Oppkast og diaré (omgangssyke, gastroenteritt ) Bakgrunn: Oppkast og diaré (omgangssyke) er vanlig i småbarnsalderen. Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste.

De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Utbrudd kan også forekomme i helseinstitusjoner, barnehager, skoler og militærforlegninger.


Astrovirus forekommer også hos fugler og pattedyr. Andel gastroenteritt hos små barn som skyldes astrovirus er beregnet til 2- , og viruset regnes etter rotavirus og norovirus som det tredje vanligste virus ved gastroenteritt hos små barn. Akutt gastroenteritt og dehydrering er primært en klinisk diagnose. Hos et barn uten sikre tegn på dehydrering eller ved kun mild dehydrering, uten behov for innleggelse på sykehus, er blodprøver vanligvis ikke nødvendig.


Dette er spesielt viktig hos eldre og småbarn som har mindre reserver og dårligere kontrollmekanismer enn friske voksne mennesker. Behandlingen rettes først og fremst mot å erstatte det væske- og salttapet som oppkast og diaré medfører. I noen tilfeller kan oppkastets utseende gi mistanke om spesifikke tilstander. Oppkast av halvfordøyd mat inntatt for en dag eller to siden tyder på obstruksjon i pylorusregionen, uttalt oppkast av gallefarget væske kan tyde på obstruksjon i øvre del av tynntarmen, mens fekalt oppkast tyder på mer distal obstruksjon i tarmen. Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon.


Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent. Omgangssyke (viral gastroenteritt ) skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Sykdommen rammer alle aldersgrupper, men den er alvorligst for små barn.

I tillegg kan man smittes via forurensede matvarer eller drikkevann. Hvis oppkastet er farget svart eller inneholder blod. Hvis du tror kvalmen skyldes legemidler du tar.


Gastroenteritt forårsaker vanligvis ulempe, men kan løses uten behandling. Tap av elektrolytter og væsker i gastroenteritt er noe viktigere enn ulempen forbundet med sykdommen for en sunn middelalderen, men samtidig kan det være ganske alvorlig patologi for barn og unge, eldre eller personer med alvorlige sammenhengende sykdommer. De klassiske symptomene på gastroenteritt er diaré, med eller uten blod og oppkast , og det anbefales å drikke mye væske for å unngå dehydrering.


I tillegg anbefales det å følge en diett som passer for gastroenteritt , rike ikke-hele korn, te og frukt som har rikelig med vann, for eksempel vannmelon og melon. Vandig diaré og oppkast ses ofte ved virale infeksjoner. Ved Giardia lamblia-infeksjon er det ofte langvarig og intermitterende vanntynn, skummende diaré. Indikasjon for prøvetaking.


Bakteriologisk undersøkelse (tarmpatogene bakterier)av fæces bør utføres ved importdiaré, sykdomsvarighet over en uke og ved feber. Fæces uten tilsetning (ev. oppkast ) Alternativt rektalpinne hvis fæcesprøve ikke er mulig. Adenovirus gastroenteritt forårsakes oftest av serotype og 41.


Drikk juice og eplemost, for det inneholder sukker og salter som du har bruk for. Det er bedre å drikke mange små slurker, som du beholder, enn å ta store munnfuller som du kanskje kaster opp igjen. Diaré som er forårsaket av en bakterie- eller virusinfeksjon kalles på fagspråket enteritt eller gastroenteritt. Mikrobene kan komme fra infisert vann, mat eller via en annen person med diaré.


All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg