fredag 17. juni 2016

Samlingsstund vinter

Unngå kald bil i vinter. Det er bedre med en magisk og inspirerende samlingsstund i uka enn en rutinepreget uinspirerende hver dag! Barn er svært vare for voksnes følelser.


De merker raskt om vi voksne liker oss i samlingen og følelser smitter. Det er derfor viktig å nyte samlingen, våge å ta litt av og jobbe med å skape rutiner og innhold man trives i. Tema vinter - mange fine barnesanger og regler du kan bruke, som brilleslangen nevnte i sitt innlegg.

Du finner mye bra i bøker, eller på nettet. Husk at det ikke må være for avansert, keep it simple! Mens mange voksne ser brøyting, glatte veier og høye fyringsutgifter, ser barn mulighet for å lage snømann, flotte akebakker, skispor og muligheten for en stor kopp kakao foran peisen etterpå. Syng noen barnesanger om vinter og sne med de små, så ser du kanskje litt mer positivt på den kalde, fine tida etterpå du også!


Som barnehagelærer må vi, som rammeplanen sier, legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk. Vi skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering. Vinter Det å utnytte årstidene er kanskje selvfølgelig for oss. Det er også viktig å peke på mulige naturfaglige fenomener i alt vi ellers gjør i forbindelse med årstider og feiringer.


For barnehager, foreldre, alle som jobber med - eller har omsorg for barn.

Kreative ideer til tema barnesanger, musikk, eventyr, dukketeater og magiske stunder med barn. Barnesanger om vær og årstider: Barn liker seg ute - uansett vær, vind og årstid. De vil mye heller ut å hoppe i dammer enn å sitte inne å trøkke på en café hele lørdagen. En god samlingsstund virker samlende og er blant annet forebyggende med hensyn til mobbing, sier barnehagelærer, forfatter og kursholder Trude A. Det blir et sted der voksne og barn knyttes sammen, og hvor vi opplever samhørighet og samhold. Eg har åtte 2-åringar i barnegruppa mi, og alle åtte er småsøsken.


Man kan også være heldig å finne et gammelt kadaver, fjær, et tre der hakkespetten har laget hull, eller et som beveren har gnaget på. Det er så mange skatter der ute som bare venter på å bli oppdaget. Noen med litt erfaring til noen gøyale samlingsstunder. Alderen på barna er 2-5år, stort spenn, så det må være litt deltakelse innimellom for å få med alle.


Har hatt mye eventyr, leker, tegnefortelling, fysikk eksperiment, osv. Noen som har en gøyal ting jeg kan gjøre i samlingsstund ? Gudrun sine sangskattar - ei kjekkare, meir kreativ samlingsstund. Me har hatt nettverkssamling i dag, eg er i fagnettverket til Kunst, kultur og kreativitet, ofte forkorta til KKK, som dotter mi på år tykkjer er ei heilt forferdeleg forkorting. Sanger rim og regler blir brukt hver dag i barnehagen, både hos de store og de aller minste barna. Eventyrformidling og de yngste barna i barnehagen – Eventyrene gjør at barna får leve seg inn i en annen og fantastisk verden og bidrar til at barna utvikler sin egen fantasi, skriver Cecilie Dyrkorn Fodstad og Silje Neraas som jobber i norskseksjonen ved Dronning Mauds Minne høgskole.


VINTER KOMMER TILBAKE Den første frosten kryper ( Dra fingrene oppover ryggen) inn under treets bark. Samlingsstund og aktivitet: VINTER. Vi går tur i nærområdet.

Barna må ha en sekk som sitter godt på ryggen deres. De skal turfrukt eller turkjeks. Barn og voksne samles for sang og læring sammen. Mål: øke trivsel i gruppa, mestring, læring, sosial kompetanse – språk, form, farger og lignende. Lese eller lytte til bøker og sang.


Det øker glede og interesse for litteratur og gir språkkunnskaper. Mange intelligenser, læringsstiler, læringsstrategier. Vi setter fram sko og går ut når alarmen går.


Erlend har fellessamlingen på fredag og den skal handle om brannvern. Vi skal vaske ut av hyllene, og vi vil at dere skal se over hva barnet deres har. På Lillegull har vi kommet godt i gang med samlingsstund. I begynnelsen hadde vi flest av de spontane samlingene hvor vi sang forskjellige sanger. Etterhvert har vi hatt mer organiserte samlinger hvor barna har sitti i ring og vi har brukt den magiske posen med sangkort i. Gradvis har vi også introdusert barna for Bukkene Bruse.


Tema ”kropp”: Fem tips. Lage isskulptur Lage iskrem ute i snøen. Da jeg for noen år siden laget Følelsesbiblioteket, en serie enkle bøker beregnet på blant andre psykisk utviklingshemmede, oppdaget jeg at noen av dem ikke hadde tenkt på at de faktisk hadde en bakside. Lei av lekeplassen? Prøv heller disse gøyale uteaktivitetene for barn.


Disse uteaktivitetene passer for barn under år, til år, til år og over år. Jeg har nettopp startet å jobbe som pedagog i barnehage, med både små og store barn. Hadde vært så gøy å få til en samletråd her med masse ideer til aktiviteter (gjerne knyttet til rammeplanens områder).


Statped har ansvar for prosjektet Norsk tegnordbok på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Oppgaven er å registrere, dokumentere og publisere tegn som er i bruk av døve i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg