torsdag 23. juni 2016

Blåskjell tilpasning

Blåskjell er utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord. De er meget tallrike langs hele norskekysten. I senere tid er blåskjell også funnet på Svalbard nå som klimaet blir mildere. Næringsverdien av 1gram blåskjell tilsvarer gram protein og gram fett.


Dyr er flercellede vesener som beveger på seg, i motsettning til planter og sopp, som har stive cellevegger og derved svært begrenset mulighet til å røre på seg. Det er likevel ikke alle dyr som er like aktive. Beveger de virkelig på seg? Med økende havtemperaturer har de også beveget seg nordover og helt til Svalbar hvor det ble oppdaget blåskjell i Isfjorden allerede for ti år siden. I år er det observert omfattende blåskjellkolonier, snart store nok til å spises.


Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider. Fiskeridirektoratet offentliggjør ikke egen statistikk for blåskjelltillatelser fordelt på fylke. Den lille ertekrabben, Pinnotheres pisum, lever i kappehulen hos store muslinger, særlig blåskjell og oskjell.


Enkelte krabbearter lever også i ferskvann. Den kinesiske ullhåndskrabben, som er innført til Europa, er funnet et par ganger i Glomma. Eksempler på tilpasning til flo og fjære Fjærerur: Fjærerur er små krepsdyr som mest ligner på små kalkvorter som sitter fast på fjellet. De fleste har ene eller annen gang skåret seg på dem. Ruren kan sitte tett i tett som et hvitt belte i fjæra.


Fykotoksiner er giftstoffer produsert av marine alger og dinoflagellater, og som deretter blir oppkonsentrert i de marine næringsnett og næringskjeder, bl. Eksempler på fykotoksiner er saxitoksin, domoinsyre, bevetoksin ciguatoksin, okadainsyre, dinophysistoksin, pectentoksin, yessotoksin og azaspirsyre. Blåskjellet er godt å spise for både mennesker, fugler, fisk og krabber. Likner på blåskjell , men er rundere i framenden.


Dessuten går de sirkulære sporene i skjellet mot en kul (umbo) som ligger litt på oversida av framenden. O-skjell kan bli dobbelt så store som blåskjell. Arten er funnet langs heile kysten og lever fra grunt vann ned mot 1meters dybde. Sandskjell (Mya) Det finnes to arter av sandskjell.


Den ser ut som en svampete masse, men er egentlig en korall. Dødningehånd ernærer seg på mikroorganismer som setter seg fast på fangarmene (tentaklene). Hesteaktinie er festet på fjell med en sugeskålaktig forskive. Resultatet er at skalldyr, som for eksempel blåskjell , strandsnegler og østers, må begynne å bruke energi for å kunne danne de livsviktige skallene sine.


Det kan gi disse organismene dårligere konkurranseevne i et økosystem hvor kampen for tilværelsen allerede er veldig har og kan få konsekvenser for alle artene oppover i næringskjeden. Det skjer på den svenske på vestkysten. Noen forskere tror dette er en tilpasning for å raskere kunne oppdage predatorer som spermhval.


Biom - Et av de sentrale og regionale terrestriske økosystemene, bestemt ut fra klima (spesielt temperatur og nedbør) og jordbunnsforhol samt biomer i limniske og marine økosystemer bestemt av saltholdighet, temperatur og næringstilførsel. Den største økologiske enhet, karakterisert av en særpreget vegetasjonstype, med planter eller alger og tilhørende tilpasset dyreliv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg