mandag 13. juni 2016

Ideell organisasjon aksjeselskap

For eksempel kan en ideell organisasjon drive utleie av lokaler, og skille ut denne virksomheten som eget SA som den ideelle organisasjonen eier. Start et aksjeselskap nå! Dersom den ideelle organisasjonen selv skal drive slik virksomhet, kan det utfordre selve formålet med organisasjonen. Se mer om dette under forening, lag og ideelle organisasjoner.


De ideelle organisasjonene skiller seg således fra kommersielle virksomheter ved at de ikke har fortjeneste som formål, men har et annet grunnlag for sin virksomhet. Ideelt aksjeselskap er et begrep som benyttes om aksjeselskap hvor man gjennom vedtektene har satt det vanlige målet om avkastning til side for å ivareta et bestemt formål uten at dette skal gå på bekostning av aksjelovens krav til sunn forretningsdrift. En ideell organisasjon er i standarden knyttet til regnskapspliktige uten økonomisk vinning som formål. Er man organisert som et aksjeselskap vil man ikke falle inn under denne standarden.


Om organisasjonsform. Dersom organisasjonen er organisert som en stiftelse eller forening, kan det tyde på at det dreier seg om en ideell organisasjon. Også en organisasjon med et kontroversielt formål kan falle inn under bestemmelsen så lenge den ikke har erverv til formål. For allmennyttige eller veldedige institusjoner eller organisasjoner er det noen gunstige spesialregler som blir omtalt senere. Det er skattekontoret som avgjør om en organisasjon er å anse som skattefri eller ikke.


Ideell organisasjon aksjeselskap

Skjemaet er satt opp etter oppstillingsplanen i NRS God regnskapsskikk for ideelle organisasjoner (aktivitetsbasert). Prinsipputtalelsen av 15. Næringslivet sponser ideelle organisasjoner på ulike måter. Sponsingen kan være rettet mot konkrete prosjekter eller som generelle økonomiske bidrag til organisasjonens ideelle formål. Er frivillig innsats en viktig del av virksomheten dere ønsker å søke om?


Selv om svaret på alle spørsmålene over er JA, er det likevel flere organisasjoner og virksomheter som ikke kan få. Organisasjonen må være forhåndsgodkjent. Se listen over godkjente organisasjoner. Gaven må være på minst 5kroner til hver organisasjon. Det finnes et maksimalt beløp for fradrag for gaver.


Ideelle organisasjoner dannes for å utføre aktiviteter og transaksjoner til andre formål enn økonomisk vinning for aksjonærer, samtidig som de gir samme eiendelsbeskyttelse og begrensede forpliktelser som et standard aksjeselskap. Sponsing er kun fradragsberettiget i enkelte tilfeller, og bare for deler av kostnaden. Når en bedrift sponser en veldedig organisasjon går det et skattemessig skille mellom sponsormidler som har til hensikt å brukes til ren reklame for bedriften, og midler som er ment å hjelpe mottakerorganisasjonen til å jobbe med sitt veldedige formål. Frivillige organisasjoner kan søke om å få kompensert kostnader til merverdiavgift som de har hatt ved kjøp av varer og tjenester, basert på årsregnskap ett år tilbake i tid.


Denne tilskuddsordningen kaller vi for momskompensasjon generell ordning. Valg av riktig organisasjonsform er viktig for fortsettelsen. Her finner du en oversikt over de ulike organisasjonsformene vi registrerer. Det er foretatt en justering i beregningsmodellen i forenklet modell. Endringen er gjort i samråd med frivillig sektor.


Ideell organisasjon aksjeselskap

Dette vil samlet komme små organisasjoner til gode. Pliktig registrering i Frivillighetsregisteret for alle mottakere, inklusive underledd og aksjeselskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg