torsdag 9. juni 2016

Når bytte bryst amming

Prøv om det er mindre vondt når barnet ammes med bena bakover under morens arm (tvillingstilling). Ved å bytte ammestilling belastes brystknoppen annerledes og det såre området avlastes. Mange foretrekker å sitte, da det er lettere å ha oversikt over ammingen.


La brystknoppene lufttørke med litt morsmelk etter hver amming. Hvis barnet vil ammes én gang på tre timer, så venter du med å bytte side til barnet har diet minst to ganger på den samme siden. Dette vil føre til intervaller på mer enn tre timer.

Dette pleier å la seg gjøre når du starter med to godt tømte bryst. Da blir ikke det andre plagsomt oppfylt så fort. Det kan også svi mellom amminger.


Du har ofte såre bryst , og kanskje rød eller litt flassende hud rundt brystknoppen. Det er som regel også vondt når barnet tar tak og begynner å die. Noen ganger kan barnet også vise ubehag i munnen ved at det vegrer seg for ammingen, eller stadig vrir hodet vekk fra brystet under amming.


Støtt barnet ditt i ryggen enten med hånden din eller et sammenrullet teppe slik at barnet ikke ruller over på ryggen under amming. Et annet råd er å bytte ammeinnlegg ofte.

Krem til såre brystknopper - Tidligere anbefalte man å lufttørke såre bryst , gjerne med noen dråper morsmelk på, etter hver amming. Dette har vi nå gått bort fra når sår og sprekker allerede har oppstått, siden lufttørking bare fører til at sår vil sprekke opp igjen. Ved brystbetennelse kan huden på brystet bli har rød og hoven. Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig. Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess).


Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Såre og vonde brystvorter. Det er vanlig å føle ømhet i starten av ammingen, men åpne sår er et tegn på at noe er galt. Den vanligste grunnen til såre eller vonde brystknopper er at barnet ikke har et godt sugetak, og at brystknoppen havner mot den harde delen av ganen i stedet for lengre bak der det er mykt.


Amming og tannhelse. Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss. Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene.


Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder. Hvis kulen i brystet ikke blir mindre etter 1-døgn med hyppig amming skal den undersøkes nærmere av lege. Hvis du stadig har tendens til tette melkeganger bør du ikke forsøke å stoppe melken som renner av det brystet du ikke ammer på med fingeren. Selv om amming er en helt naturlig prosess, hender det at ting ikke går helt som planlagt.


Og mens du ammer, må du i litt ekstra grad ta hensyn til barnet.

Her får du gode råd om hva du kan gjøre når ting ikke går helt som du hadde tenkt, du får også svar på spørsmål som angår deg og det diende barnet. Tilbakelent amming. Barnet tar lettere et effektivt og behagelig tak på brystet når det ligger mage mot mage med hele sin tyngde mot mors overkropp mens mor halvsitter godt tilbakelent i seng, sofa eller lenestol. Både mor og barn kan gjerne være delvis avkledd. I denne stillingen stimuleres og aktiveres nødvendige ammereflekser.


Virker som det stemte fint for meg. Virket som regel som det var nok med ett bryst om gangen helt i starten, men tilbydde begge fra et par mnd. Da startet jeg igjen med det brystet hun fikk sist av ved neste amming. Jeg har til tider smerter i brystet under amming. Det er ilende, brennende og stikkende smerter det er snakk om, og kun i høyre bryst.


Skal forklare litt nærmere hvordan det utarter seg: Litt stikkende smerter når han legges til, så er det ingen smerter under mesteparten av måltidet. Det er periodene uten stimulering ( amming ) som signaliserer til brystet at produksjonen skal nedreguleres. Man regner intervallstart fra første amming på det aktive brystet. Under amming , særlig i starten, opplever mange striper av blod i melken. Forandringer i brystets fasong el ler hud.


Ved brystkreft kan brystet endre fasong, for eksempel kan det oppstå søkk i huden på brystet. Dette oppdages best ved å se seg i speilet med armene hevet over hodet. All amming – også delamming – er gunstig for både deg som ammer og for barnet ditt, så fortsett å gi så mye morsmelk du kan.


Dersom du delammer, kan det være lurt at du ammer fra begge bryst før du gir morsmelkerstatning. Dette bidrar til å både øke og opprettholde melkeproduksjonen. Noen kvinner synes at selve innsettingen er smertefull.


Hvis du er redd for at det skal gjøre vondt, kan det være en idé å ta en paracet eller en ibuprofen en halvtime før innsettingen. Skal du bytte spiral, kan det gjøres når som helst i menstruasjonssyklus. Hvilken hormonspiral skal jeg velge?


Det finnes tre størrelser på hormonspiraler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg