onsdag 8. juni 2016

Tramadol amming

Finn svar på spørsmålene dine her! Samtidig bruk av tramadol og Marevan (warfarin) kan i noen tilfeller gi økt effekt av warfarin (økt INR). Unngå samtidig bruk av naturlegemiddel som inneholder Johannesurt.


Spørsmål: En kvinne har kroniske ryggsmerter, og har et barn på seks uker som hun ammer. Hun har nå kun brukt mg tramadol annenhver dag. En lege spør hva som er rimelig sikker bruk av tramadol ved amming.

RELIS har i en tidligere utredning forklart årsaken til at flere kilder, deriblant FDA (The Food and Drug Administration) fraråder amming ved bruk av tramadol (- vedlagt). Dette vil kunne gi symptomer forenlig med opioidoverdosering. Bruk av lave doser amitriptylin (under 1mg) regnes som kompatibelt med amming.


Amitriptylin og den aktive metabolitten nortriptylin passerer over i morsmelk i liten grad. Ved bruk av kodein, tramadol og oksykodon er det viktig å være klar over at disse legemidlene omdannes til mer potente metabolitter via CYP2D6. Kvinner som er ultraraske omsettere via CYP2Dvil få betydelig økte nivåer av de mer potente metabolittene i blod og dermed også i brystmelk. Virkningen av tramadol kan avta ved bruk over lengre tid (toleranseutvikling) og det kan være nødvendig med en høyere dose.


Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside.

Det er mulig at barn som ammes påvirkes. Preparatet bør ikke brukes under amming. Etter en enkel dose med tramadol er det vanligvis ikke nødvendig å avbryte ammingen. Paracetamol ved amming. Hvor ofte og hvor mye, teller selvsagt.


Tar du én tablett i uka er jo det meste trygt. Men dersom du tar 1-tabletter daglig i noen dager, finnes det smertestillende legemidler man ikke anbefaler ammende å bruke, sier Roland. Under graviditet og amming må indikasjon alltid vurderes kritisk, og nytten må nøye veies opp mot ulemper.


Ved sterke smerter kan opioidholdige analgetika brukes kortvarig under amming. På tungtveiende indikasjon kan enkeltdoser med benzodiazepiner og z-hypnotika brukes under amming. En kontraindikasjon for bruk av tramadol tabletter eller kapsler er en kjent overfølsomhet for denne smertestillende. Kutt ut enda en amming , og vent til produksjonen stabiliserer seg. Fortsett slik til barnet er fullernært på morsmelkerstatning.


Tramadol og graviditet og amming. Hvis avvenningen blir for brå, vil du kunne oppleve melkespreng. Personer som er ultraraske metaboliserere kan erfare både økt effekt og bivirkninger, som følge av raskere og høyere nivåer av O-desmetyltramadol.


Hos barn og unge har man spesielt fokus på risikoen for respirasjonssvikt. Dette er en svært vanlig bivirkning.

Du tok altså to stk. Mer enn av pasientene reagerer med svimmelhet. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg