mandag 13. juni 2016

Milier barn

Många nyfödda barn får mindre än knappnålshuvudstora vita förhöjda utslag på och runt näsan. De kallas för milier (ibland keratincystor) och består av ansamling av hudens sk ”hornämne” (keratin). De kan dyka upp när som helst i livet, men är vanliga hos spädbarn. Fjerning av milier er en vanlig årsak til konsultasjon hos våre hudleger, og de behandles enkelt.


En milie er en liten hudcyste (ballong) som ligger i overhuden, og er fylt med talg.

Upplösning eller behandling av milier resulterar vanligen i en god prognos. När det försvinner det inte skall upprepas. Behandling Milia lösa på egen hand hos barn. Hos nyfödda, det milier gå så småningom bort som deras svettkörtlar och hud utvecklas. Hos äldre barn kan milier går inte bort av sig själva.


Enligt Netdoktor uppträder milier hos ungefär hälften av alla nyfödda barn. Oftast i pannan, på kinderna, näsan och hakan, men kan förekomma på andra ställen. Ofta försvinner de spontant efter första månaden men kan finnas kvar längre.

Nyfødte kan ha små, hvite prikker i huden som inneholder litt talg, særlig på og rundt nesen. De går bort av seg selv i løpet av 1–måneder. Ikke klem på prikkene. Dette er helt ufarlig og krever ingen behandling. Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie.


Milier ses som hvite prikker i huden. De kan være til kosmetisk besvær, og er lett å fjerne. De er vanlige både hos barn og voksne, og ikke farlige.


Valg av behandling avhenger av lokalisasjon og antall. Dette kalles milier og er små keratinfylte cyster. De sees vanligst rundt øyne og nese, ofte hos barn , men er vanlig i alle aldre, sier Rolah O. Lønning, kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes og forfatter av boken Frisk Hud til KK. Det forårsakes av ansamlinger av døde hudceller som ikke kommer seg ut gjennom huden og årsaken til at noen får milier antas blant annet å være overeksponering for sol, bruk av kortisonkrem og kraftig peeling.


Alle produkter som tetter porene kan være med på å forårsake milier. Fete kremer, øyekrem, noen. Babyfinnar försvinner vanligtvis av sig självt inom några månader.

Enligt Stanford School of Medicine uppkommer milier hos ungefär av alla nyfödda barn. Alla etniciteter och kön är lika mottagliga för milier , men kvinnor tenderar att få de sällsynta inflammatoriska sorterna (milia en plaque och eruptiva milier ) mer frekvent. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.


Spesielt vises de på babyenes kinn, panne og hake, så vel som på innsiden av munnen. Derfor vises milier som små epiteliale cyster som er fylt med et keratinholdig stoff. Mykgjørende og fuktbindende krem til tørr hu velegnet til barn.


Miniderm krem er et reseptfritt legemiddel som brukes for behandling av tørr hud hos både barn og voksne. Egnet til tørr hud ved psoriasis og atopisk eksem. Miniderm er en hvit mykgjørende krem som inneholder glyserol. En kvise er altså en lokal betennelse der aknebakterien har bosatt seg nede i talgkjertlen, og dermed spiser talget. Aknebakteriens avfallsstoffer er svært irriterende for huden og lager dermed en lokal betennelse, sier sykepleieren.


De kan fjernes av lege ved å punktere dem og klemme ut innholdet, eller på annet mekanisk vis. Veldig mange har dette. Det är inte ovanligt att man får milier i ansiktet då det är ett ställe man har som flest talgkörtlar. Fenomenet opptrer hos opptil prosent av alle barn født ved fullgått svangerskap, men det registreres ofte ikke fordi spedbarnet er påkledd 3. Hudforandringene opptrer når det nyfødte barnet ligger på siden. Huden på den siden som vender opp, blir rø mens huden på motsatt side avblekes.


Denna timme kan delas upp på flera tillfällen. Längre tids stillasittande ska motverkas och i skolåldern rekommenderas en maximal skärmtid (TV, dator, datorspel m m) på timmar per dag. Barn behöver också tid för återhämtning och vila.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg