torsdag 12. mai 2016

Bakteriuri barn

Noen barn under år med gjentatte urinveisinfeksjoner og refluks har også nytte av behandling. Refluks vil si at urin strømmer tilbake fra urinblæren og opp i urinlederen ved vannlating hos barnet. Også de som har symptomfri bakteriuri som skal opereres i urinveiene kan ha nytte av behandling. Bakteriuri trenger som regel ikke behandles, men dette må vurderes individuelt. Asymptomatisk bakteriuri Asymptomatisk bakteriuri er en tilstand som er ganske vanlig hos barn som bruker intermitterende kateterisering.


Bakteriuri barn

Bakteriene finnes i urinen uten å gi symptom, og de angriper heller ikke slimhinnen i blæreveggen. Bakterier i urinen utan symtom (asymtomatisk bakteriuri ), är fynd av bakterier i urinen utan att man har några symtom från urinvägarna. Detta är ett förhållandevis vanligt tillstånd hos såväl barn och vuxna kvinnor. Diagnosen UVI forutsetter symptomer, pyuri og signifikant bakteriuri. Klinisk undersøkelse.


Hos alle barn med feber uten annet fokus må UVI mistenkes. Blant gravide som ikke behandles for bakterier i urinen, har man sett en overhyppighet av for tidlig fødsel, barn med lav fødselsvekt, betennelse i livmorslimhinnen i barselsperioden og kompliserte urinveisinfeksjoner. Behandling av gravide er viktig for å forhindre for tidlig fødsel, barn med lav fødselsvekt og utvikling av urinveisinfeksjoner- og komplikasjoner.


I retningslinjene anbefales det å screene alle gravide for asymptomatisk bakteriuri og gi antibiotika til de gravide som tester positivt. Samleposeprøve er den mest benyttete urinprøvetakingsmetoden hos barn og den som skaper mest problemer å tolke. Den vanligst feilkilden er at posen sitter på altfor lenge. Barn innlagt for første gang med signifikant bakteriuri og feber over 3˚C ble inkludert.


Hos barn under ett år kunne feber mangle, men bakteriuri var fortsatt et kriterium. Det er ukjent hvor mye sulfametoksazol som går over. Premature barn eller barn med hyperbilirubinemi eller glukose-6-fosfatdehydrogenasesvikt skal ikke ammes ved maternalt inntak av sulfametoksazol.


Det er lite sannsynlig at friske barn som ammes påvirkes. Hos barn med en okomplicerad UVI utan recidiv, med normalt ultraljud och normal tidig DMSA scintigrafi behövs ej MUC. Det händer också att barn har bakterier i urinen utan några symtom, så kallad asymtomatisk bakteriuri , ABU. De här bakterierna kan ibland ge illaluktande urin, men inga andra besvär.


De skyddar urinvägarna mot mer aggressiva bakterier och brukar inte behandlas bort med antibiotika. Som alle andre antibiotika, tar antibiotika minst dager. Fra phyto-drugs er det godt å ta avkok av et blad av en cowberry, en calendula eller en plantain. I tillegg bør dietteterapi, som er en integrert del av behandlingen av bakteriuri hos barn , være lang og bør holdes i minst tre måneder etter behandlingens slutt. Ved hjemmebehandling av barn anbefales klinisk kontroll hos fastlegen etter 2–dager.


Fastlegen vurderer henvisning til barnelege for utredning med tanke på urinveisanomali eller refluks. Ved asymptomatisk bakteriuri hos gravid bes pasienten ta snarlig kontakt med fastlegen for ny urinprøve og dyrkningsprøve. UVI innebär besvär med sveda, täta trängningar och frekventa miktioner. Om feber misstänk akut pyelonefrit, ökad risk hos kateterbärare. Kateterbärare har alltid bakteriuri.


Asymtomatisk Bakteriuri ABU hos äldre skall inte behandlas vare sig om KAD bärare eller inte. Ved alvorlige infeksjoner 7mg-g hver 8. Behandling av asymtomatisk bakteriuri (ABU), det vill säga utan sveda och trängningar, rekommenderas inte hos äldre och inte heller hos män eller personer med diabetes. Undantag gäller inför urologisk kirurgi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg