fredag 13. mai 2016

Hvesende pust barn

Hvesende pust er et vanlig symptom hos barn med allergi mot kumelk. Hos nesten prosent av alle barn som har denne allergien, er hvesende åndedrett et av symptomene. Forskjellige typer sykdommer kan føre til hvesende pust hos barn. Dette er når man kan høre en plystrende og litt skingrende lyd når barnet puster.


Denne lyden kommer fra oksygen som beveger seg gjennom de trange luftveiene i lungene.

Ulike årsaker til tung pust hos barn. Nedenfor finner du noen av de vanligste årsakene til tung pust hos barn. Falsk krupp gir dyp, gjøende hoste og hes stemme. Barnet blir ofte tungpustet og man kan høre pipelyder, særlig ved innpust. Symptomene oppstår typisk kort tid (– minutter) etter at barnet har lagt seg.


Surklete pust er vanlig hos nyfødte. Hvordan skille dette fra mer alvorlige problemer? Jeg har et lite barn som helt fra fødselen har pustet rart med surkling i halsen.

Blødt strupelokk eller tracheomalaci betyr at veggen i luftrøret ikke er så stiv som vanlig. Pusten er ikke alltid lett å vurdere hos barn siden hvor mange åndedrag barn normalt bør ta i løpet av ett minutt er avhengig av barnets alder. Les mer om tung pust hos barn. Hoste er svært vanlig hos barn , men det er ikke vanlig hos spedbarn. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær.


Infeksjonen kjennetegnes av at barna blir tunge i pusten og luftveiene trangere. PUST : Vansker med å puste hos barn skyldes trange luftveier fra nesen og ned i. Da vil en også høre en hvesende eller pipende lyd når barnet puster ut. Blir infeksjonen alvorligere ser man symptomer som hvesende , pipende og tung pust. Ikke gi hostestillende hvis du hører at det er slim i luftveiene – slimet skal opp.


Følg angitt doseringen for barnets alder. Barn som hoster kan være ute, men de bør ikke bli kalde. Når bør jeg kontakte lege?


Kontakt lege når hoste og tung pust opptrer sammen, det kan være tegn på noen av sykdommene som er nevnt over. Barn Barnet er kanskje litt stille, kanskje litt urolig, men ellers som vanlig. Pustefrekvensen er litt økt, og pusten virker litt tung pust med hvesende utpust, utpusten er litt forlenget, og det piper i brystet særlig ved lette anstrengelser og hoste og gråt.

Typisk for en slik tilstand er at barnet lager mye lyd når det puster, og høres svært. Denne typen halsbetennelse skyldes et virus, og man kan derfor ikke helbrede den med medisiner. Barn med falsk krupp Hva er falsk krupp? Men: stygg hoste og pustebesvær kan også skyldes andre ting. Selv om hosten låter fælt, er sykdommen vanligvis fredelig.


Feber og tung, rask pust. Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Men når barn med laryngomalasi får luftveisinfeksjon kan de streve mer med pusten enn andre, sier hun. Trakeomalasi gir slimete hoste og hvesende pust , både på inn- og utpust.


Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelse er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim.


Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege. Små barn med bronkitt bør også vurderes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg