mandag 23. mai 2016

Dikt om dyr og mennesker

Ledende innen skadedyrbekjempelse. Sider i kategorien Dyr Under vises av totalt sider som befinner seg i denne kategorien. Trenger du et godt sitat? Når Geir Gulliksen skriver dikt om fugler, handler det kanskje mest om mennesker.


Hans siste diktsamling gir finstemte skildringer av det skjøre forholdet mellom mennesker og dyr. Forfatter Nils-Øivind Haagensens dikt møter Erlend Ropstads låter, i en forestilling om de hverdagslige og umenneskelige utfordringene vi mennesker baler med.

Nils-Øivind Haagensens fabulerende og slentrende lyrikk og artist Erlend Ropstads dype og inderlige rock er utgangspunktet når regissør og dramatiker Anders T. Andersen for første gang lager scenekunst som springer ut av poesi. Sanger og dikt om dyrene Bruk sanger og dikt som formidler at dyrene er til for sin egen skyl og har sine egne behov. Laminer gjerne sidene, så varer de lengre.


De kan brukes i samling, henges opp i barnehagen eller brukes som samtalekort med barna. Håpet jo er din beste venn. Bokmerket ble veldig fint, og diktet var Pusteøvelse.


Jeg synes dette er et veldig vakkert dikt.

Vi lever i ei tid med store miljøpolitiske utfordringer. Dette diktet synes jeg sier mye om mennesket og universets kompleksitet, og om hvor lite vi egentlig vet både om oss selv og naturen. Og ingensinne diktet fuglene en sang.


Og dén ble din arvedel. Det er noe som heter lengsel. Du må lære å vente. Si det med ord er et tilbud fra Mental Helse til alle som ønsker å sende oss en melding og få svar tilbake. En av utgavene av diktet på nettet har datoen 6. Noen mennesker liker ikke vinteren, de sier den er for kal jeg synes de bare liker å klage, vinteren er jo rett og slett knall!


I ”Herre gud ditt dyre navn og ære” blir det et mer generelt dikt om Guds allmektighet. Det finnes ikke en tilknytning til en fast situasjon i hverdagen. En annen forskjell er at Dorothe går mer personlig til verks i diktet sitt, ordene hennes kan treffe deg rett i hjertet. Peter Dass’ dikt er mer generelt og litt muntrere.


Den egentlige tittelen er Helliget vorde ditt navn. Salmen skal forklare og utdype andre linja i den kristne bønnen Fadervår: La ditt navn holdes hellig. Kunnskapstreet tegner menneskets muligheter til godt og ondt.


Akadiel hevder imidlertid at mennesket må dyrke og pleie sitt kunnskapstre og dermed øke sin kunnskaps skatt og vinne i selvinnsikt.

En venn og en hjelper som går ved min side og loser meg trygt gjennom verden, den vide. Vi fryder oss sammen i våre små gleder og farter omkring til utrolige steder, Nå hviler du trygt med din grånende snute. Jeg prøver å skrive et dikt mens du blunder, og vill helst berette om alle små stunder. NRK ba denne trioen om å håndplukke Norges 1beste dikt : Eirik Vassenden som er professor i nordisk litteratur ved UiB, Marit Grøtta som er førsteamanuensis i allmenn litteraturvitenskap ved UiO og litteraturviter og forskningsbibliotekar Trond Haugen fra Nasjonalbiblioteket.


Veien kan ofte virke veldig lang, og tunnelen i enden usannsynlig trang, men selv om det kanskje føles slik nå, vil veien med litt hjelp en annen retning få. Dikt om livet – av 20. Følgende blinkskudd får han til fordi omkring rimer med ingenting, og at han ennå ikke kan nok om litterær teori (han kan ingenting, det kan jeg si rett ut, ingenting) til å forstå at paradokser er et enkelt virkemiddel. Jeg er et menneske , og skal være smart.


Men klarer ikke alltid å se ting så klart. Inngangsvinkler til analyse og tolkning. Når du analyserer Herregud!


Ditt dyre navn og ære, kan det være lurt å ha et overordnet fokus, altså en rød tråd som du holder på i hele analysen. Dette utdypes med flere uttrykk og vendinger i str.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg