fredag 13. mai 2016

Barnepassers sykdom

Dersom barnet har kronisk sykdom , langvarig sykdom eller har nedsatt funksjonsevne og det derfor er en markert økning av risikoen for at arbeidstaker får fravær fra arbeidet, har arbeidstaker rett til fri etter første ledd i inntil dager hvert kalenderår. Retten til permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller år. Arbeidsgiver er forpliktet til å yte omsorgspenger ved barn- og barnepassers sykdom når arbeidstakeren har vært ansatt i minst uker. Arbeidstaker kan dermed bruke egenmelding barns sykdom etter ukers ansettelse.


Barnepassers sykdom

Før ukers ansettelse må den ansatte dokumentere fraværet med legeerklæring og fremsette krav om omsorgspenger til NAV. Omsorgspenger ved barns eller barnepassers sykdom. Det samme gjelder dersom arbeidstaker må være hjemme fra arbeid når den som har det daglige tilsynet med barnet, for eksempel dagmamma, er syk. Antall dager med omsorgspenger. Hver arbeidstaker med barn under år har rett til fri med lønn når barnet eller den som passer barnet er syk.


Dette kalles omsorgspenger. Når bare far er i jobb, gjelder kun mors sykdom. Har en ett eller to barn, har hver av foreldrene rett på lønn i til sammen ti dager per kalenderår. Med kronisk sykdom menes blant annet barn med betydelig hjertesykdom, leddgikt, astma, og alvorlig medfødt misdannelse.


En annen situasjon der en arbeidstaker har rett til å bruke egenmelding er når hen er borte fra jobb på grunn av barn eller barnepassers sykdom. Reglene står i folketrygdloven § 9- og er litt forskjellige fra reglene om egenmelding ved egen sykdom. Også ved egen gradert sykdom. Jørgen Brostrøm sier det er viktig å være klar over at regelverket for barn- og barnepassers sykdom er helt uavhengig fra regelverket knyttet til egen sykdom.


Derfor kan egenmelding for egen og barns sykdom brukes om hverandre. Både ved barns og barnepassers sykdom kan man være hjemme fra jobb i et visst antall dager hvert år. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer. Generelt har man rett til disse dagene til og med det året barnet fyller tolv år.


Det er også verdt å merke seg at deltidsansatte har rett på det samme antallet dager som de som jobber 1prosent. Retten til omsorgspenger ved barn eller barnepassers sykdom gjelder dager hvert kalenderår. Dersom du har omsorgen for mer enn barn så økes dette til dager hvert år. Dersom du er alene om omsorgen for barnet øker antall dager til for ett barn og dager for mer enn barn.


Rett til stønad ved barn eller barnepassers sykdom. Etter folketrygdloven kapittel kan man søke det offentlige lønn om stønad for å dekke bortfall av pensjonsgivende inntekt ved sykt barn. Det ytes ikke stønad til medlem som er fylt år. En arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til inntil dagers permisjon hvert kalenderår eller inntil dager dersom arbeidstakeren har omsorg for mer enn to barn. Vi ser altså at i forbindelse med sykt barn eller barnepasser, har arbeidstaker rett til permisjon, og rett til omsorgspenger som skal dekke lønnsbortfallet under permisjonen.


Barns og barnepassers sykdom. Når ditt barn eller dets barnepasser er syk, har du krav på omsorgspermisjon. For å ha rett til lønn under sykdom , må du ha tiltrådt stillingen ved UiO, dvs.


Du vil få utbetalt vanlig lønn i den perioden du er sykmeldt. Til og med det kalenderåret barnet fyller år. Kun ved barnets sykdom , ikke ved generell kontroll på helsestasjon, tannhelsetjeneste eller lignende.


Enkelte permisjoner blir direkte avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker eller følger av tariffavtaler. En del permisjoner er lovfestede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg