torsdag 26. mai 2016

Gradert sykemelding hvor lenge

Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Hvor mye og hvor lenge ? Sykepengene kan graderes ned til prosent. Perioder med graderte sykepenger regnes med i den tiden du kan få sykepenger, som er maksimalt uker.


Tidsbegrensingen er altså den samme enten du er helt eller delvis sykmeldt.

Du kan maksimalt få sykepenger i uker. Har du brukt opp retten på uker? Dersom sykmelding er nødvendig, skal gradert sykmelding være første alternativ. Les om ulike former for sykmelding.


Hos de aller fleste fastleger får du digital sykmelding. Du finner den ved å logge deg inn på nav. Herfra kan du sende sykmeldingen til arbeidsgiveren din.

Hvis du trenger videre tilrettelegging, hvilken gra hvor lenge og hvordan trappe opp mot vanlig arbeid? Samarbeid med arbeidsgiver ved avventende sykmelding. For å sette i gang en avventende sykmelding må du fylle ut en sykmelding som angir perioden for avventende sykmelding og hva som skal til med hensyn til tilrettelegging.


En arbeidstaker som etter et 1 sykefravær får gradert sykmelding og derfor bare gjenopptar arbeidet delvis, vil ikke tjene opp ny rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det gjelder så lenge arbeidstaker er gradert sykmeldt. Deretter skal han bare skrive attestasjon for den tiden du har vært syk, og ikke for mer enn dager om gangen. I praksis vil de fleste leger skrive sykmelding framover, men maksimalt for dager. Gradert eller full sykemelding er irrelevant.


Din arbeidsgiver har ansvar for å følge deg opp mens du er syk, og så lenge du er ansatt. Dette ansvaret slutter ikke automatisk selv om du går fra sykepenger til AAP. Du skal fortsatt ha oppfølging fra arbeidsgiveren din og NAV etter at du har fått innvilget AAP. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året man er sykmeldt.


Egenmelding kan ikke kombineres med gradert sykmelding. Det er ikke noe felles skjema for egenmelding. Hver enkelt arbeidsgiver utformer rutiner og egenmeldingsskjema for sine ansatte, enten på papir eller digitalt.


Hør med arbeidsgiveren din om hvilke rutiner som gjelder hos dere.

At regelverkene er adskilt betyr også at det er anledning til å bruke egenmelding for sykt barn i kombinasjon med gradert sykmelding for egen sykdom. Kan bruke alt på en gang. Ved barns sykdom er det heller ingen grense for hvor mange dager arbeidstakeren kan benytte i samme sykdomsperiode. Dette bør du snakke med pasienten om og informere arbeidsgiver om.


Hva betyr egentlig gradert sykmelding? Klikk på bildet over eller klikk her for å se den oppklarende filmen. Mange tror at prosent gradert sykmelding betyr at den sykmeldte må jobbe halv arbeidstid.


Slik er det nødvendigvis ikke. Denne kortfilmen oppklarer en vanlig misforståelse knyttet til gradert sykemelding. Det kan likevel være hensiktsmessig å gjennomføre samtaler med den sykemeldte for å avtale arbeidsoppgaver og arbeidstid så lenge arbeidstaker er delvis sykemeldt. Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid.


Blir du syk, kan sykemelding redde deg. Her er reglene som gjelder. Det sier Infotjenesters trygderettsekspert Atle Torp. Betaler for mye til gradert sykmeldte. Nav vurderer fortløpende om du fyller kravene til sykepenger.


En renholder i Nordsjøen som av helsemessige årsaker ikke lenger oppfyller kravene til offshore-attest og dermed må på lan er ikke nødvendigvis arbeidsufør. Vær oppmerksom på at det er kalenderdager som gjelder. Hvis du er syk mer enn tre dager må du ha sykemelding fra lege.


Legen skal i så fall skrive sykemelding fra fjerde dag, og skal ikke skrive sykemelding for de tre egenmeldingsdagene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg