tirsdag 31. mai 2016

Hodepine i pannen

Hodepinen kalles kronisk dersom den er tilstede mer enn dager i måneden over minst tre påfølgende måneder. Ofte utløses episodene med smerte av ulike former for stress. Smertene beskrives som et stramt bånd over pannen og rundt hodet. Hodepinen er av trykkende eller pressende karakter, ikke pulserende.


Vondt i pannen og pannesmerter kan være både smertefullt og plagsomt.

Personer med kronisk hodepine kan ha nytte av fysioterapi. Er det noe jeg kan gjøre for å bli bedre? Dersom hodepinen er anfallsvis og intens, så kan det være klokt å hvile i et mørkt, stille rom. Ved mer langvarig, såkalt kronisk hodepine , kan spesielle avslappingsteknikker være nyttig, for eksempel autogen trening.


Dersom du til stadighet rammes av hodepine , og ikke helt klarer å finne ut hva slags det er, eller rammes helt akutt, så gå til legen og få en skikkelig utredning. Er man mye plaget med hodepine , kan det være lurt å bli vurdert av lege, for å kunne få satt i gang lindrende behandling og utelukke underliggende sykdom. Generelt kan man si at ved hodepine som man ikke har en forklaring på og hodepine som blir verre, samt ved akutt innsettende hodepiner , bør man få en vurdering av en lege.


Kodein og de fleste blandingspreparater bør generelt unngås, da de kan fremkalle hodepine.

Smertestillende medisin har derimot kun en beskjeden effekt på den kroniske formen, og kan attpåtil være med på å vedlikeholde hodepinen , hvis du tar smertestillende tabletter i mer enn dager i måneden. Litt ekstra hvile og et kaldt omslag på pannen hjelper ofte. Plages du ofte, kan det være lurt å føre en dagbok for å finne ut hva det er som gir deg hodepine (lite søvn, lavt væskeinntak, uregelmessige måltider, alkohol, stress).


Ofte begynner den vagt, for så å bli ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Innsendt spørsmål ­Siden i midten av Juli har jeg hatt hodeverk. Det begynte med et par dager i uken. Nå den siste mnd har jeg hatt det minst dager i uken og max 6. Det er konstant hele døgnet og dagene er etter hverandre. Jeg kan legge meg med hodepine og vokne med det.


Vondt i tinningen og tinningsmerter på siden av hodet kan være både smertefullt og plagsomt. Hodepine i pannen regionen som er lokalisert i øyet eller templer regionen er den vanligste. Slike smerteopplevelser er kjent for nesten alle.


Smerter i frontalområdet, en følelse av tyngde og trykk i øynene og templene - ikke en hyggelig følelse. Ofte er det flere grunner til hodepinen , gjerne nakke- og skulderspenninger kombinert med kjeveplager. Aktive triggerpunkter i kjevemuskulaturen stråler opp på toppen av hodet, i pannen , tinning, rundt øyet, øret og i ansiktet.


Akkurat som med nakkehodepine (cervikogen hodepine ), kan smertene beskrives som trykk, press og verk.

Snøvlete tale og ensidig kraftsvikt eller lammelse, samt at ene munnviken henger og rynker i ansiktet forsvinner (ene halvdelen av pannen ) er klassiske symptomer på drypp og hjerneslag. Smerten stråler fra nakken mot pannen eller tinningen, ofte også til skulderen eller armen. Den er som regel ensidig og kan fremprovoseres av nakkebevegelser eller trykk på strukturer i nakken. Diagnosen kan eventuelt verifiseres ved hjelp av ulike nerveblokader i nakken.


Undersøkelser ved hodepine avhenger noe av under hva slags omstendigheter hodepinen er oppstått. I vanlige tilfeller av mer kronisk hodepine vil det spørres om hvor hodepinen er lokalisert, hvorvidt den er kronisk eller anfallspreget, hvordan smerten er og hva som kan utløse eller forverre hodepinen. Hodepine har en livstidsprevalens på hos menn og hos kvinner (1).


Akutt hodepine er ikke entydig definert i vanlige klassifikasjonssystemer, som klassifikasjonene til International Headache Society (IHS) eller International Association for the study of Pain (IASP). Alle symptomene er på ene halvdelen av kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg